Έρχεται σε λίγες ώρες ο κυκλώνας «Ζορμπάς»

Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, ο μεσογειακός κυκλώνας που ονομάστηκε «Ζορμπάς» αναμένεται να διαδεχθεί τις επόμενες ώρες την κακοκαιρία «Ξενοφών» που σαρώνει ήδη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ προβλέπεται να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί. Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρής Κολυδάς, μαζί με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τόνισε πως «ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική».

Η πορεία του κυκλώνα

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Σαρώνει τη χώρα ο Ξενοφών

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών», με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Χωρίς ρεύμα τα βόρεια προάστια της Αθήνας

Χθες Πέμπτη σημειώθηκαν δεκάδες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Στις περιοχές που παρουσιάστηκαν προβλήματα περιλαμβάνονται η Παλλήνη, ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων.

Στο σκοτάδι βρέθηκαν και περιοχές των Χανίων από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.

Ιωάννινα: Κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων ο μιναρές στο Ασλάν Τζαμί

Η… μανία των μποφόρ ωστόσο δεν σταμάτησε στα δέντρα αφού στην Πάτρα αποκολλήθηκε στέγη κτιρίου από τον αέρα και… έφτασε στο παλιό λιμάνι.

Την ίδια στιγμή, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από τη νύχτα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, είχαν σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κορυφή του μιναρέ στο Ασλάν Τζαμί, όπου στεγάζεται το δημοτικό μουσείο Ιωαννίνων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα