Έρχεται οριστική συμφωνία με τους δανειστές πολύ πιο γρήγορα…

 

Διάχυτη στους κυβερνητικούς κύκλους εμφανίζεται η αισιοδοξία, σε αντίθεση με το κλίμα ασφυκτικής πολιτικής πίεσης που καλλιεργείται από την πλευρά ορισμένων ΜΜΕ τις τελευταίες λίγες μέρες, για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές πριν από το eurogroup της 7ης Απριλίου.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες προερχόμενες από κυβερνητικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν σε βάθος τα πράγματα προς το indicator.gr, η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς στα χέρια των δανειστών βρίσκεται κείμενο με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στο οποίο υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών, ενώ πλέον συζητούνται μόνο κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με το ΔΝΤ (MEFP), θα αποτελέσει χρονικά τη συνέχεια του ευρωπαϊκού προγράμματος (MOU). Με βάση τον προγραμματισμό αυτόν, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, με συνέπεια τη μείωση και του ποσού της χρηματοδότησης από το Ταμείο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι «το MEFP είναι πιο εύκολο, δεν έχει τόσα πολλά θέματα, το ΔΝΤ δεν είναι “control freaks” όπως οι Ευρωπαίοι που βάζουν τόσα πολλά θέματα».

Σε ότι αφορά τα εργασιακά, παραμένει ανοικτό προς συζήτηση ένα πολύ μικρό θέμα, ενώ οι παραπάνω πηγές δεν θέλησαν να αποκαλύψουν το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το αφορολόγητο, προσθέτοντας ότι διαδικαστικά το αυριανό Euro Working Group δεν θεωρείται πλέον αποφασιστικής σημασίας. Επισημαίνεται όμως ότι για να υπάρξει staff level agreement πρέπει να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στα εργασιακά  φαίνεται να έχει βρεθεί ήδη μια συμβιβαστική φόρμουλα, ενώ αναζητείται και μία λύση στα ενεργειακά καθώς οι δανειστές ως γνωστόν απαιτούν άμεση διάθεση του 40% του ποσοστού της ΔΕΗ.Στην περίπτωση αυτή, φέρεται να συζητείται η σταδιακή και σε βάθος χρόνου διάθεση μονάδων της επιχείρησης σε ιδιώτες επενδυτές.

Ευ. Τσακαλώτος: «Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε»

«Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένετε» δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερη λιτότητα. Φτάνουμε στον στόχο». Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, όπου το ΔΝΤ έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του ότι δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος θα δώσει μήνυμα στις αγορές (λόγω και της συμμετοχής του ΔΝΤ) και θα φέρει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά για αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απαιτήσεις 

Η κυβέρνηση είναι απολύτως ενιαία και συμπαγής στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για τη διαπραγμάτευση γενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά με στόχο κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις του ΔΝΤ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει την αμφισβήτηση από κανέναν. Παράλληλα, άφησε αιχμές για πολιτικολογία κατά του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δεν συζητάμε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να συγκριθεί με το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Γενικότερα, σημείωσε πως οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά «ώστε να καταλήξουμε σε κοινά αποδεκτή λύση πέρα από παράλογες και ανεδαφικές απατήσεις», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα ανέφερε πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για 3,6 δισ. μέτρα περαιτέρω λιτότητας έβαλαν εμπόδια στην ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, σημειώνοντας πως εκείνα τα εμπόδια άρθηκαν μετά από επίμονη προσπάθεια και έτσι φτάσαμε σε μια λύση χωρίς να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις. Τα ίδια εμπόδια, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έθεσε το ΔΝΤ και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση: Επανήλθε με απαίτηση για 4,5 δισ. επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Και πάλι καταφέραμε να καταλήξουμε στο πλαίσιο που συζητάμε σήμερα, μια συμφωνία η οποία θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σημείωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση κατανοεί απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όμως «όσο πεπερασμένος είναι ο χρόνος για την ολοκληρωση της διαπραγμάτευσης τόσο πεπερασμενες και οι αντοχές της κοινωνίας απέναντι στη λιτότητα».

Ανέφερε πως ανοιχτά είναι το ενεργειακό, το δημοσιονομικό, δηλαδή τα μέτρα και τα αντίμετρα για το 2019, και τα εργασιακά. Πρόσθεσε πως σε όλους αυτούς τους τομείς ανταλλάσσονται διαρκώς e mail, απόψεις και προτάσεις, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα