Έρχεται νέα ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις & «κούρεμα»

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου θεωρεί ότι οι διαδοχικές ρυθμίσεις οφειλών δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και προαναγγέλλει ευθείες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο των αδήλωτων υπερωριών.

Για την κ. Αχτσιόγλου, η επιβράδυνση της αποκλιμάκωσης της ανεργίας είναι ένα εποχικό φαινόμενο που δεν δημιουργεί ανησυχία και επικρίνει ως αποτυχημένες τις νεοφιλελεύθερες λογικές μείωσης των εισοδημάτων των μισθωτών…

• Το 2018 έκλεισε με μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και αναφέρομαι στη μη περικοπή των συντάξεων. Γι’ αυτή την αποδοχή των Ευρωπαίων στο αίτημα της ελληνικής πλευράς ειπώθηκαν πολλά. Τελικά ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν ώστε όλοι οι πιστωτές να αποδεχθούν την κατάργηση αυτής της ρύθμισης;

Από την πρώτη στιγμή, ήδη στις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης, υποστηρίξαμε ότι το μέτρο ήταν αχρείαστο δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Τη θέση αυτή προβάλλαμε με επιμονή στους εταίρους μας από τότε μέχρι σήμερα και καταφέραμε τελικά να επικρατήσει. Μεθοδικά και με συγκεκριμένα στοιχεία, αποδείξαμε την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Μας επιβεβαίωσε η θετική πορεία της οικονομίας, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η πλεονασματική λειτουργία του ΕΦΚΑ.

Η ακύρωση του μέτρου είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι η χώρα έχει κλείσει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και έχει ανακτήσει την ελευθερία της στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών. Μην ξεχνάτε ότι εκτός από την ακύρωση της περικοπής, για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση των συντάξεών τους, πράγμα που είχε να συμβεί στη χώρα πάνω από μια δεκαετία.

Τέλος, όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου σε παλαιότερη συνέντευξή της, ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

«Μέλημα της κυβέρνησης είναι, η έξοδος από τα μνημόνια να μετουσιωθεί άμεσα σε βελτίωση του εισοδήματος και της ζωής της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. «Είμαι βέβαιη ότι όσο περισσότερο θα ανταποκρινόμαστε στο χρέος αυτό, τόσο περισσότερο θα τονώνονται οι δεσμοί μας με την κοινωνία, πράγμα που θα αποτυπωθεί στις εκλογές», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα