Γενναίο «κούρεμα» σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες από τις τράπεζες

Σύμφωνα με ανώτατα τραπεζικά στελέχη, το “σαφάρι” για την τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχει ξεκινήσει από τέλος του καλοκαιριού, όπου πρότειναν σε δανειολήπτες “κούρεμα” των οφειλών τους, με ταυτόχρονη ρύθμιση του υπολοίπου.

Κάποιος, δηλαδή, που όφειλε, για παράδειγμα, 30.000 ευρώ καλείτο σήμερα να πληρώσει μόλις 5.000 ευρώ και δη σε 80 δόσεις, με το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται».

Η τακτική αυτή φέρεται να αποδίδει καρπούς, καθώς αυτή η πρακτική έχει στόχο, η τράπεζα να έχει μεγαλύτερα έσοδα απ’ ότι το ίδιο δάνειο κατέληγε σε fund, όπου η τράπεζα θα έπαιρνε σαφώς λιγότερα χρήματα.

Είναι γεγονός, πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος νόμος που θα διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα μπορούν να ρυθμίζουν εξωδικαστικά τέτοιες υποθέσεις. Ετσι, το καθένα εφαρμόζει τη δική του πολιτική

Τα στεγαστικά δάνεια

Όσον αφορά στα στεγαστικά, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, οι τράπεζες προτείνουν σήμερα το «σπάσιμο» του δανείου. Πιο αναλυτικά, έχοντας προηγηθεί εκτίμηση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου, τα τραπεζικά στελέχη προτείνουν στον δανειολήπτη την εξόφληση του αντίστοιχου ποσού, «παγώνοντας» το υπόλοιπο. Για παράδειγμα, αν το δάνειο είναι 250.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου 150.000 ευρώ. Τότε, ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει τα 150.000 ευρώ και να «ξεχάσει» τα 100.000 ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα