Έρευνες και στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις των Panama Papers

6591b4d5d0d6d02c874d849fb3f03781_XL

Η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα πίσω από τις αποκαλύψεις των ‘Panama Papers’ που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών και θα τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

«Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληροφορίες αυτές, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες ‘βιτρίνα’.

Οι νέες αποκαλύψεις ότι πολλές προσωπικότητες χρησιμοποιούσαν φορολογικούς παραδείσους για να φοροδιαφεύγουν και να ξεπλένουν χρήματα καταδεικνύουν την ανάγκη να απαγορευθεί η προσφυγή σε ανώνυμες εταιρείες βιτρίνα, ανακοίνωσαν σήμερα πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατά της διαφθοράς.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει «να δράσει αμέσως για να υιοθετήσει κανόνες διαφάνειας που να απαγορεύουν τις ανώνυμες εταιρείες», ζητάει σε ανακοίνωση της η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, μετά τη δημοσιοποίηση των Panama Papers.

«Η έρευνα Panama Papers αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου τράπεζες, δικηγόροι και επαγγελματίες των χρηματοοικονομικών δημιουργούν ανώνυμες εταιρείες για νακρύβουν παράνομα αγαθά τους που έχουν προκύψει από τη διαφθορά. Αυτό πρέπει να σταματήσει», τονίζει στην ανακοίνωση ο Χοσέ Ουγκάζ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

«Πότε θα τερματισθεί η αδιαφάνεια των εταιρειών βιτρίνα;«, ρωτάει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ One, η οποία εκτιμά πως οι δομές αυτές που επιτρέπουν να κρυφτεί η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη ενός λογαριασμού ή μιας εταιρείας, αποτελούν «ένα μείζον κενό στις προόδους που έχουν πραγματοποιηθεί κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς«.

«Όταν βλέπει κάποιος ότι το σύστημα δημιουργήθηκε για πελάτες περισσότερων από 200 διαφορετικών χωρών, η διαπίστωση είναι ξεκάθαρη: η φοροδιαφυγή είναι σήμερα ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που επηρεάζει όλες τις χώρες και που απαιτεί μια διεθνή απάντηση», επισήμανε από την πλευρά της η Μανόν Ομπρί, στέλεχος της Oxfam Γαλλίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα