Έρευνα της Public Issue για οικονομία-πολιτική-Τουρκία και πολυτεχνείο

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που παρουσιάζει η “Αυγή” της Κυριακής,σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα,αναδεικνύονται τα κόκκινα δάνεια.

Έτσι,φαίνεται να παραμένει υψηλό το ποσοστό των απαισιόδοξων για την οικονομία, αν και πρώτη φορά εμφανίζεται τάση αντιστροφής του κλίματος κατά δύο μονάδες. Το πολιτικό σκηνικό παραμένει δύσκολο λιγότερο για την κυβέρνηση και περισσότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση!

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue του Γιάννη Μαυρή, το 61% των ερωτηθέντων δεν έχουν δάνειο. Από το 38% που έχουν δάνειο, στεγαστικό έχει το 25%, καταναλωτικό έχει το 11%, επαγγελματικό το 4%, επισκευαστικό το 2% και άλλου είδους δάνειο το 2%.

 Το 87% των δανειοληπτών δυσκολεύεται να πληρώσει

Ωστόσο όσοι έχουν δάνειο δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση. Το 12% αδυνατεί να πληρώσει τη δόση του το 75% αντιμετωπίζει δυσκολία και μόλις το 13% πληρώνει με άνεση. Επισημαίνεται πως δυσκολεύεται πολύ να πληρώσει τη δόση του το 51% των δανειοληπτών, ενώ μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει και το 24%. Αντίθετα μικρή άνεση έχει το 11% και μεγάλη άνεση το 3%. Υπογραμμίζεται ότι ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής του δανείου εκτοξεύεται τα χρόνια του Μνημονίου. Το 2008 δυσκολία αντιμετώπιζε το 60% και το 2009 το 57%, αλλά το 2015 το ποσοστό φτάνει το 75%.

Η οξύτητα του προβλήματος προκύπτει και από το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς δανειολήπτες πέτυχαν ή επεχείρησαν να ρυθμίσουν το δάνειό τους. Συγκεκριμένα τα τελευταία 2-3 χρόνια το 49% έκανε κάποιον διακανονισμό και το 3% προσπάθησε να κάνει διακανονισμό χωρίς να τα καταφέρει. Αντίθετα το 48% των δανειοληπτών δεν έκανε διακανονισμό.

Χαμηλές προσδοκίες

Το κλίμα ανάμεσα στους πολίτες παραμένει αρνητικό για την πορεία της χώρας. Το 85% θεωρεί ότι πηγαίνουμε σε λάθος κατεύθυνση, το 9% σε σωστή «ούτε σωστή – ούτε λάθος» δηλώνει το 5% και χωρίς γνώμη είναι το 2%. Ανάλογα είναι και τα επίπεδα ανασφάλειας: το 88% αισθάνεται ανασφαλές και το 11% ασφαλές. Τούτων δοθέντων η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί ότι το προσεχές δωδεκάμηνο θα χειροτερεύσει η οικονομική του κατάσταση (68%), ενώ το 25% θεωρεί ότι θα παραμείνει ίδια και το 7% ότι θα βελτιωθεί. Μάλιστα οι πολίτες εκτιμούν ότι τους επόμενους 2-3 μήνες θα υπάρξουν απεργίες και κινητοποιήσεις (65% αρκετές και 29% λίγες).

 Το 87% των δανειοληπτών δυσκολεύεται να πληρώσει

Αντιπολίτευση χειρότερη από την κυβέρνηση!

Το πολιτικό κλίμα είναι δυσμενές και για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η Ν.Δ. έχει υψηλότερα ποσοστά «μη ικανοποίησης». Δηλαδή η αντιπολίτευση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση! Ειδικότερα ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 15% και δυσαρεστημένοι το 85%, ενώ από τη Ν.Δ. δυσαρεστημένοι είναι το 88% και ικανοποιημένοι μόλις το 11%.

Ωστόσο στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος πέρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοιχείο που έχει ενδιαφέρον ενόψει της προεδρικής εκλογής στη Ν.Δ. Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν περισσότερες αρνητικές γνώμες από θετικές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει 48% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές. Ο Βασίλης Λεβέντης, που ακολουθεί, έχει 48% αρνητικές και 45% θετικές. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 59% αρνητικές και 40% θετικές. Η Φώφη Γεννηματά έχει 59% αρνητικές και 38% θετικές. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει 57% αρνητικές και 35% θετικές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζει εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης με 65% αρνητικές και 32% θετικές γνώμες, ενώ ο Πάνος Καμμένος έχει 67% αρνητικές και 31% θετικές γνώμες και ο Νίκος Μιχαλολιάκος 87% αρνητικές και 10% θετικές γνώμες.

 Το 87% των δανειοληπτών δυσκολεύεται να πληρώσει

Το 26% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί «κακό» το Πολυτεχνείο!

Την ισχυροποίηση της δεξιάς τάσης μέσα στη Ν.Δ., αλλά και τη στροφή του κόμματος τα τελευταία χρόνια προς τα (ακρο)δεξιά του αποδεικνύει το εύρημα του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue ότι περίπου το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί πως το Πολυτεχνείο έκανε μόνο κακό στην Ελλάδα. Την ίδια άποψη έχει και το 56% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής…

Δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της 42ης επετείου της εξέγερσης, η εκτίμηση των πολιτών είναι ότι το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα «έκανε βασικά καλό» 58%, «έκανε και καλό και κακό» 23%, «έκανε μόνο κακό» 15%, ενώ δεν γνωρίζει το 5%.

Σύμφωνα με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

* «Έκανε και καλό και κακό»: αριστεροί / κεντροαριστεροί 15%, κεντρώοι 24%, δεξιοί / κεντροδεξιοί 29%, απολίτικοι 28%.

* «Έκανε μόνο κακό»: αριστεροί / κεντροαριστεροί 4%, κεντρώοι 10%, δεξιοί / κεντροδεξιοί 28%, απολίτικοι 22%.

* «Έκανε βασικά καλό»: αριστεροί / κεντροαριστεροί 78%, κεντρώοι 62%, δεξιοί / κεντροδεξιοί 37%, απολίτικοι 36%.

Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτοί που απορρίπτουν το Πολυτεχνείο είναι άνδρες (19%), 65 ετών και άνω (22%), κατώτερης εκπαίδευσης (29%), αγροτικών περιοχών (19%), εργοδότες / αυτοαπασχολούμενοι (21%) και νοικοκυρές (21%), χωρίς ενδιαφέρον για την πολιτική (19%), που ψηφίζουν Ν.Δ. ή Χρυσή Αυγή.

 Το 87% των δανειοληπτών δυσκολεύεται να πληρώσει

Η έρευνα της Public Issue έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.013 ατόμων το διάστημα 5 – 11 Νοεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα