Έπεσαν οι υπογραφές για τα πετρέλαια στο οικόπεδο 2 του Ιονίου

Ένα ακόμη βήμα έγινε σήμερα για την έναρξη της διαδικασίας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας Total-Edison- ΕΛΠΕ.

Η σύμβαση υπογράφεται τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού (το οικόπεδο 2 ήταν ένα από τα συνολικά 20 οικόπεδα που είχαν προκηρυχθεί το 2014), και γίνεται σε μια στιγμή που η ελληνική αγορά υδρογονανθράκων έχει ξαναμπεί στο μικροσκόπιο πολλών μεγάλων ομίλων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Total, αρμόδιου για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Bernard Leman ότι το οικόπεδο 2 μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ επωφελές πεδίο για την ελληνική οικονομία και ότι μπορεί να δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, επεσήμανε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολύ σημαντικές εταιρείες και σύντομα αναμένεται η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης του μεγάλου διαγωνισμού για μια ακόμη περιοχή στο Ιόνιο και άλλες δύο στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Πρόκειται για το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε κατόπιν αιτήματος της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Total- ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, όπως είπε ο υουργός, προχωρά σταδιακά η νέα προκήρυξη για τα 17 θαλάσσια οικόπεδα για τα οποία δεν είχε υπάρξει ενδιαφέρον κατά τον πρώτο διαγωνισμό. “Η συγκυρία είναι διαφορετική, η ανατολική Μεσόγειος έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της σημερινής υπογραφής”, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

liberal.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα