Έντονη κυβερνητική δυσφορία με επίκεντρο τον Π.Καμμένο

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην αναφέρθηκε ονομαστικά στον κυβερνητικό εταίρο κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οι σκληρές ωστόσο θέσεις που εκφράστηκαν στη συνέχεια από σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μαρτυρούν τη διάχυτη δυσφορία και τον προβληματισμό που εκδηλώνεται στους κυβερνητικούς κύκλους.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε στην ουσία τη συζήτηση, τονίζοντας προς περισσότερες της μιας κατευθύνσεις ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στο Σκοπιανό, πέρα από τη συμφωνία των Πρεσπών που έχει υπογραφεί, απορρίπτοντας την εκδοχή του plan B στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Αμυνας στις ΗΠΑ.

Οι τοποθετήσεις όμως είχαν αρχίσει αμέσως μετά τη “βόμβα” που έριξε ο υπουργός άμυνας στην Ουάσιγκτον με τις καθοριστικές δηλώσεις του Νίκου Βούτση για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί, τις οποίες διαδέχτηκαν ανάλογες, που εκφράστηκαν χθες κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Φίλης: Καρικατούρα, όχι πολιτική αντίληψη

Σκληρός στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή ήταν ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στο «πρόβλημα Καμμένος».

«Είναι στοιχείο αποπολιτικοποίησης να μη συζητάμε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Ορθώς πήγαμε με τον Καμμένο και ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασία. Σήμερα εξαντλεί τη δυναμική της. Ο Καμμένος θα απογοητευτεί. Θεωρεί ότι μπορεί να παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα. Είναι καρικατούρα, όχι πολιτική αντίληψη. Να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να υπάρξει ολοκλήρωση του προγράμματός μας χωρίς παρεμπόδιση στον λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τραυματική η εμπειρία με τους ΑΝΕΛ

Δυσφορία εξέφρασε μεταξύ άλλων και η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Βγαίνουμε από μία τραυματική εμπειρία με τους ΑΝΕΛ και δεν έχουμε ένα κόμμα που να μπορούμε να πούμε την επομένη ότι θα κάνουμε κυβέρνηση», είπε η βουλευτής και πρώην υπουργός. Χαρακτήρισε κομβικό το ζήτημα των συνεργασιών και συμπλήρωσε «Δεν πρέπει να μάθουμε με ποιον θα συνεργαστούμε το βράδυ των εκλογών όπως μάθαμε με τους ΑΝΕΛ», ενώ κάλεσε τα όργανα του κόμματος να πουν τη γνώμη τους για το θέμα που έχει προκύψει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στο τέλος να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις.

Σάκης Παπαδόπουλος: Χοντροκομμένο το άδειασμα Καμμένου σε Τσίπρα

«Με τον Πάνο Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβρη δεν μπορούμε, με την πολιτική των ΑΝΕΛ μετά το άδειασμα που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ζήτημα χοντροκομμένο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολιτική συμμαχιών και με τον Σπύρο Δανέλλη και με τον Κώστα Κατσίκη. Όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνικολαϊκισμό, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα και του συνεταίρου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις και όχι μόνο, γίνεται φανερό ότι σημαντικό τμήμα του κόμματος που αποτελεί τον κυβερνητικό κορμό θα επιθυμούσε να δοθεί από τώρα τέλος στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, εκτιμώντας ότι το «πολιτικό διαζύγιο» θα ωφελήσει και εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μέχρι τις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος από την κοινοβουλευτική αριθμητική να συγκατοικήσει με τους ΑΝΕΛ μέχρι τις εκλογές. Και ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστικά να αποδεχθεί τις κάποιες πολιτικές ιδιαιτερότητες του κυβερνητικού του εταίρου, ο οποίος φυσικό είναι να επιχειρεί μέχρι τις εκλογές να ξεδιπλώνει την προσωπική του πολιτική ατζέντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα