Site icon The Indicator

Έντονη κινητικότητα σε εσωτερικό-εξωτερικό με φόντο τα εθνικά θέματα

Τόσο η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών στα Σκόπια αυτή την εβδομάδα όσο και η είδηση σύγκλισης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ αύριο Τρίτη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στασιμότητα λύσης του ζητήματος των κρατούμενων στρατιωτικών και την τελευταία παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο ή πολύ περισσότερο τη σύρραξη με την Ελλάδα, διαμορφώνουν ένα ιδιόμορφο πολιτικό σκηνικό, στο οποίο κυριαρχεί μια πολυεπίπεδη κινητικότητα.

Κυβερνητικές πηγές κατ’αρχήν διαψεύδουν πληροφορίες περί ύπαρξης ζητήματος ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και συνιστούν «υπομονή και ψυχραιμία» σε όσους σπεύδουν να αναφερθούν σε έξοδο Καμμένου από την κυβέρνηση, με αφορμή την είδηση της αυριανής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται στην παρούσα δύσκολη περίοδο για τον παράλληλο χειρισμό από την  κυβέρνηση πολλών ανοικτών θεμάτων, ενώ αποδίδουν τα διάφορα σενάρια αλλαγής της μορφής της κυβέρνησης στον πόλεμο που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ.

Ωστόσο άλλοι έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο κάποιας μορφής κυβερνητικής αλλαγής που θα απολαμβάνει ευρύτερης πολιτικής στήριξης, αν και εφ’ όσον το απαιτήσουν απροσδόκητες εξελίξεις, ιδίως στα εθνικά θέματα.

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζεται η προεργασία για τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Πέμπτη στα Σκόπια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη αποστείλει πακέτο προτάσεων στην πΓΔΜ όπου περιλαμβάνονται πέντε προτεινόμενες ονομασίες. Η ελληνική πλευρά φέρεται να τάσσεται υπέρ ονομασίας που θα αναγράφεται στη σλαβική γλώσσα και να επιμένει ότι η αλλαγή του συντάγματος της γειτονικής χώρας αποτελεί προϋπόθεση για λύση.

 

Εν τω μεταξύ χθες άρχισαν οι έρευνες του σκάφους MED Surveyor στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Λεμεσού, το ερευνητικό σκάφος άρχισε τις έρευνες σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Λεμεσού. Το σκάφος που φέρει σημαία Παναμά έχει ναυλωθεί μαζί με το Ocean Investigator από την αμερικανική ΕΧΧΟΝ Mobil για τη διενέργεια αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών ερευνών σε τρεις στόχους γεώτρησης στο οικόπεδο 10. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Αν.υπουργού Άμυνας Φώτη Κουβέλη σύμφωνα με τις οποίες «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο ή πολύ περισσότερο τη σύρραξη με την Ελλάδα». Προειδοποίησε, όμως, ότι «είναι δυνατόν να κλιμακώσει τις εντάσεις ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να προκληθεί μέσα στην ένταση».

Πίσω στην επιχείρηση διαφοροποίησης των ισορροπιών στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος,  ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Προοδευτικό Φόρουμ που έγινε στην Αθήνα προχθές, έστρεψε ακόμη μια φορά το βλέμμα στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής – που έκανε το ιδρυτικό του συνέδριο την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο – Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο συντηρητικό και το προοδευτικό στρατόπεδο σε επίπεδο Ευρώπης, αλλά και ότι η ανασυγκρότηση της συμμαχίας περνά μέσα από επιλογές και δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Τόσο όμως οι αναφορές αυτές του κ. Τσίπρα αλλά και αντίστοιχες άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται εδώ καιρό κατά της συμπόρευσης με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, δεν βρήκαν ιδιαίτερη ανταπόκριση στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, όπου στη συντριπτική τους πλειονότητα – με εξαίρεση τον Γιάννη Ραγκούση – οι ομιλητές τοποθετήθηκαν κατά της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ή μετεκλογικά.

Exit mobile version