Site icon The Indicator

Ένταση στις διαπραγματεύσεις ενώ ο χρόνος πιέζει

 

Σύσκεψη το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και των διαπραγματευτών της ελληνικής πλευράς . Σε αυτή αποφασίστηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες μέρες, μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα. Κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες βράδυ ότι «σκοπός μας είναι να λυθούν μέχρι τις 20 Μάρτη τα δύο πρώτα κεφάλαια που είναι το SLA και τα μέτρα-αντίμετρα», έτσι ώστε αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση που αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως και το θέμα του ύψους των πλεονασμάτων. Με αυτές τις προυποθέσεις «μπορούμε να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία και να γίνει το βήμα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στόχων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επικεφαλής των δανειστών, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις  και να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα.

Στην περίπτωση ομαλής εξέλιξης των παραπάνω συζητήσεων, δεν αποκλείεται πριν το eurogroup της Δευτέρας να υπάρξει συνάντηση μεταξύ Τσακαλώτου και των Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Τόμσεν, Κερέ, Ρέγκλινγκ.

Παράλληλα με τους μηχανισμούς ανταλλαγής στοιχείων με emails, τηλεδιασκέψεων που θα εξελίσσονται, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσουν πολιτική διαπραγμάτευση με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους αντίστοιχα, με σκοπό να επιταχυνθεί η μέχρι στιγμής χρονοβόρα διαδικασία που ούτως η άλλως περιέχει κινδύνους.

Αντίμετρα και  εργασιακά

Ειδικότερα για το ζήτημα των αντιμέτρων, κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει τη στήριξη των χαμηλότερων κοινωνικών ομάδων, ενώ το ΔΝΤ επιμένει τα μέτρα να οδηγούν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Για τα εργασιακά, σύμφωνα με τους ίδιους πάντοτε κύκλους, αναμένεται να εμπλακεί εκ των πραγμάτων στην όλη διαδικασία το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Για τον λόγο αυτόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χθες μίλησε για άλλη μια φορά περί «παραλόγων απαιτήσεων» που κινούνται εκτός ευρωπαικού πλαισίου.

Τέλος, δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να ενημερώσει τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

 

 

Exit mobile version