Ξαφνική ένταση ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά

Το γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ώρες η είδηση ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την εποχή του ψυχρού πολέμου, δηλαδή πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και η οποία απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Την είδηση επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο.

Τη συγκεκριμένη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Αμοιβαίες κατηγορίες Ουάσινγκτον και  Μόσχας

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη Νεβάδα όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Στην ερώτηση για την πρακτική σημασία αυτής της απόφασης απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», επισήμανε.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ’ αυτήν παραβιάζει την INF.

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.

Η Ρωσική αντίδραση

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, προκάλεσε αντιδράσεις στη Ρωσία.

«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.

Πέρυσι, ένας σημαντικός Ρώσος γερουσιαστής είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάσει μια επαρκή απάντηση για να εξασφαλίσει την προστασία της χώρας, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να αποσυρθούν από τη Συνθήκη των Ενδιάμεσων Πυρηνικών Δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη είναι υπέρ της επέκτασης της συνθήκης για τη μείωση των νέων στρατηγικών όπλων ΗΠΑ-Ρωσίας (New START). Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel είχε δηλώσει πέρυσι ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σημαντική απειλή εάν δεν συνεχιζόταν μέχρι το 2021.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψουν το INF με το πρόσχημα ρωσικών παραβιάσεων της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις (INF) καταδικάστηκε και από Ρώσους βουλευτές.

«Η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Donald Trump να εγκαταλείψει τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας δεν μας εκπλήσσει, αλλά ελπίζαμε ότι θα υπερισχύσει η κοινή λογική. Είναι προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραβιάζονται οι διατάξεις της Συνθήκης από τη Ρωσία», δήλωσε μέλος της επιτροπής άμυνας του ανωτάτου κοινοβουλίου του Ρώσου Κοινοβουλίου, Frants Klintsevich.

Ο Ρώσος βουλευτής , Αλεξέι Πούσκοφ, αποκάλεσε επίσης σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF) το δεύτερο μεγάλο πλήγμα στο παγκόσμιο σύστημα σταθερότητας μαζί με την έξοδο των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τη ΔΒΔ.

«Ο Trump ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη 1987. Αν οι ΗΠΑ αποσυρθεί [από τη συνθήκη INF], αυτό θα είναι το δεύτερο σημαντικό πλήγμα για ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα στρατηγικής σταθερότητας, μετά την έξοδο από τη συνθήκη ABM το 2001. Για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο καταγγελίας της συνθήκης», ανέφερε ο Πούσκοφ στη σελίδα Twitter του.

Ο νομοθέτης επεσήμανε ότι η πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα καταφύγει σε πυρηνικά όπλα μόνο σε περίπτωση ξένης πυρηνικής επιθετικότητας σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την αμερικανική πυρηνική ανωτερότητα.

«Μόνο αυτό μπορεί να αποτρέψει μια πιθανή πυρηνική επίθεση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν τον κόσμο πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο», πρόσθεσε ο Πούσκοφ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα