Ένταξη της πΓΔΜ μόνο μετά την κύρωση της συμφωνίας ξεκαθαρίζει το ΝΑΤΟ

Πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του NATO, στο οποίο ωστόσο διευκρινίζεται ότι η πλήρης ένταξη της βαλκανικής χώρας θα ολοκληρωθεί μόνον μετά το τέλος όλων των διαδικασιών έγκρισης και εφαρμογής της συμφωνίας στο εσωτερικό της.

Όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της πΓΔΜ, MIA, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ήδη από το 2008 και την Σύνοδο του Βουκουρεστίου είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί πρόσκληση στην χώρα, εφ’ όσον εκείνη κατέληγε σε λύση για το ζήτημα του ονόματός της με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

“Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για λύση στο ζήτημα του ονόματος. Σε εφαρμογή των αποφάσεών μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει συνομιλίες ένταξης με τη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληψη της ενταξιακής διαδικασίας”, αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο.

Το NATO συγχαίρει την πΓΔΜ, μεταξύ άλλων, και για το γεγονός ότι έθεσε σε ισχύ τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία, κράτος – μέλος της Συμμαχίας, καθώς και για την προσπάθεια δημιουργίας ενός λειτουργικού πολυεθνικού πλαισίου στο εσωτερικό της χώρας, με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, που καθορίζει τη σχέση της πλειοψηφικής εθνότητας της πΓΔΜ με την αλβανική μειονότητα της χώρας.

Η Συμμαχία, σε μια έμμεση αναφορά στην αντιπολίτευση εντός της πΓΔΜ, ζητεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να βοηθήσουν στην ταχεία έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα