Site icon The Indicator

Ένα βιβλίο για τη «μαυρο-κόκκινη» εξέγερση του Δεκέμβρη 2008

Το νέο βιβλίο του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου «Ο μαυροκόκκινος Δεκέμβρης: Άκρα και Κέντρο στην εξέγερση του 2008 [πλήθος, ηγεμονία, στρατηγική]» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Τόπος.

Όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές της παρουσίασης και εκδότες του βιβλίου, ο ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 δεν είχε αιτήματα, ιεραρχία ή εκπροσώπους.

Ξεκίνησε με τις οργισμένες διαδηλώσεις για το φόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έφτασε σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ανησύχησε ξένους ηγέτες, ενέπνευσε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο εξωτερικό, απασχόλησε σημαντικούς διανοούμενους.

Έδειξε τα όρια μιας ορισμένης εκδοχής του μαρξισμού, αλλά και αυτά των μεταμοντέρνων πολιτικών θεωριών.

Υπήρξε, όπως τονίζουν, προάγγελος της κρίσης και των μεγάλων κινητοποιήσεων ώς και το 2015, με τις επιθέσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα, τους εργαζόμενους χωρίς πολιτική και συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους ανέργους που έκαψαν τράπεζες. Η παρουσία της «δεύτερης γενιάς» μεταναστών, οι Τσιγγάνοι, τα παιδιά των βορείων προαστίων.

Ταυτόχρονα, ήταν μια μαυρο-κόκκινη εξέγερση, που προειδοποίησε έγκαιρα για τα όρια της συμβίωσης καπιταλισμού και δημοκρατίας. Τι έμεινε από την προειδοποίηση εκείνη;

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Αθήνα (10/12), τη Θεσσαλονίκη (απόψε), ενώ χθες Τρίτη παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα.

Αθήνα

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Θα μιλήσουν οι Γιάννης Αλμπάνης – δημοσιογράφος, Νίκος Κατσιαούνης – περιοδικό Έρμα, Στρατής Μπουρνάζος – επιμελητής κειμένων – ιστορικός, Κλειώ Παπαπαντολέων – νομικός και ο συγγραφέας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Έλλη Ζώτου.

Θεσσαλονίκη

Απόψε, Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (Στρ. Καλλάρη 5).

Θα μιλήσουν: Δημήτρης Δημτσιάδης – ιδιωτικός υπάλληλος, Χρήστος Λάσκος – εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης – καθηγητής Παν/μίου Μακεδονίας, Τασούλα Χεππάκη – εκπαιδευτικός και ο συγγραφέας.

Συντονίζει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη.

Exit mobile version