Ένα βήμα πριν το λουκέτο η “Καπνική Μιχαηλίδης”

Ένα βήμα πριν το λουκέτο, βρίσκεται η βορειοελλαδική εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας καπνών «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ», λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και παύσης των εξαγωγών της από τον Οκτώβριο, ενώ την ίδια στιγμή οι ακυρώσεις των παραγγελιών πέφτουν βροχή, όπως υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου της εταιρείας, Γιώργος Ιωαννίδης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Καπνοεργατοϋπαλλήλων Ελλάδας και του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς.

Ως συνέπεια, οι 500 εργαζόμενοι στην εταιρεία, εκ των οποίων οι 300 εντάσσονται στο εποχικό προσωπικό, είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες (τους οφείλονται περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 10/3), ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και περισσότεροι από 500 παραγωγοί (από την Κομοτηνή έως και την Φθιώτιδα), για τις ποσότητες που έδωσαν το 2016.

«Στραγγαλίζουν την εταιρεία, ενώ είναι απόλυτα βιώσιμη και μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης. Όπως διευκρίνισε «εάν επέτρεπαν στην εταιρεία την εξαγωγή καπνών φέτος βάσει των παραγγελιών που ήδη υπογράφηκαν, θα είχαμε έσοδα ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ από τις εξαγωγές μας. Βάσει δε της εμπειρίας της διοίκησης από τα προηγούμενα χρόνια, φέτος τα έσοδα της εταιρείας συνολικά από τις εξαγωγές της θα υπερέβαιναν τα 30 εκατ. ευρώ». ‘Οπως εξήγησε, η παύση των εξαγωγών της εταιρείας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες καπνού, ύψους άνω του 1 εκατ. τόνων, που έχει αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ και δεν μπορεί να πάρει, παρόλο που δεν είναι πουθενά υποθηκευμένοι.

Συμπλήρωσε ότι «δεν δίνουν στην Καπνική Μιχαηλίδης τους τίτλους να πάρει τα καπνά από τους παραγωγούς, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά σε τυχόν ελλείμματα που έχουν προέλθει από την επεξεργασία καπνών, που ήταν ήδη επεξεργασμένοι και είχαν εισαχθεί από την Τουρκία κατά την περίοδο 2008-2012» τόνισε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία διαρκεί 100 εργάσιμες ημέρες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εταιρεία θα σβήσει μέχρι τότε».

Επισημαίνεται, όπως μας είπε ο κ. Ιωαννίδης, ότι τα εργοστάσια του ομίλου σε Βουλγαρία και Σκόπια δεν λειτουργούν από τον Οκτώβριο, ύστερα από απόφαση της διοίκησης. Οι ποσότητες καπνού από τη Βουλγαρία “έρχονται στο εργοστάσιο του ομίλου στην Ελλάδα”.

Η ιστορία του ομίλου της Καπνικής Μιχαηλίδη

Ο όμιλος εδρεύει στη Σιταριά Πολυκάστρου, έχει παρουσία σε οκτώ χώρες με εργοστάσια και θυγατρικές εταιρείες, ενώ πάνω από το 50% των πωλήσεών του διοχετεύεται στις τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες τσιγάρων παγκοσμίως, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco και Imperial-Reemtsma.

Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και έχει σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου (F.C.V. και Burley). Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1886 στη Δράμα, το 2011 ίδρυσε εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού και στο Sandanski της Βουλγαρίας.

Υπογραμμίζεται ότι για τη δυσμενή κατάσταση της Καπνικής Μιχαηλίδη, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, επιστολή, με την οποία ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρείας, και σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τέτοια λύση, να διαμορφωθούν προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ για την κατά προτεραιότητα απορρόφηση των εργαζομένων της.

Με ένδικα μέσα παίρνουν τα καπνά τους από τις αποθήκες οι παραγωγοί

Σε 7,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρείας “Καπνική Μιχαηλίδης” στους καπνοπαραγωγούς της χώρας, για τις ποσότητες που έδωσαν το 2016, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά (1261 μέλη), Θόδωρος Ιορδανίδης.

Την Τετάρτη (8/3), όπως επισήμανε ο κ. Ιορδανίδης, “καταφύγαμε στη δικαιοσύνη και κερδίσαμε μια προσωρινή απόφαση για να μεταφέρουμε τα καπνά από τις αποθήκες της εταιρείας σε δικές μας, με σκοπό να τα πουλήσουμε σε άλλους έμπορους”.

Μετά την απόφαση αυτή, ξεκίνησε η μεταφορά των καπνών (ποικιλίες Μπασμά, Κατερίνη και Βιρτζίνια) αλλά στις “10/3 το μεσημέρι κατατέθηκε ένσταση και διακόπηκε η διαδικασία. Από τους συνολικά 1.600 τόνους καπνών, που είχε στις αποθήκες του ο όμιλος Καπνική Μιχαηλίδη, καταφέραμε να μεταφέρουμε περίπου 900 τόνους. Το σύνολο των χρημάτων που μας οφείλει (έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου) ανέρχεται σε 7,6 εκατ. ευρώ” υπογράμμισε.

Πάντως, όπως πρόσθεσε οι δικηγόροι των παραγωγών δουλεύουν εντατικά ώστε να επιτραπεί εκ νέου η διαδικασία της μεταφοράς των καπνών και, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιορδανίδης, εκτιμώ ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν νεότερα. Ελπίζω να ανανεωθεί η δικαστική εντολή για να παραλάβουμε και τις υπόλοιπες ποσότητες. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιορδανίδης τόνισε ότι συνολικά το κόστος μεταφοράς των καπνών των παραγωγών από τις αποθήκες του ομίλου της Καπνικής Μιχαηλίδης σε δικές τους που έχουν νοικιάσει και ασφαλίσει, αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 200.000 ευρώ. “Από τη ζημιά δεν βγαίνεις κερδισμένος. Δεν πληρωθήκαμε και τώρα βάζουμε και από την τσέπη μας να σώσουμε ότι μπορούμε”, επισήμανε ο ίδιος.

Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η διοίκηση του ομίλου συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι παραγωγοί να πάρουν τις ποσότητες καπνού από τις αποθήκες της και είπε χαρακτηριστικά “ποτέ δεν είπαμε ότι θέλησαν να μας φάνε τα λεφτά μας, αλλά και εμείς οι παραγωγοί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε άλλο στην αναμονή”.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με τη διοίκηση της Καπνικής Μιχαηλίδης, η οποία δεν επιθυμεί να κάνει κάποιο σχόλιο προς το παρόν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα