Ένα βήμα πριν την παύση λειτουργίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ

Μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση έγινε χθες το βράδυ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντικείμενο την σύνθεση των προτάσεων που υπάρχουν για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η σχετική προθεσμία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μαζί με την εφαρμογή του έκτακτου οικονομικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για τον σκοπό αυτό, σχολιάζει το CNN.

Ωστόσο, το κεντρικό ερώτημα πολιτικού προβληματισμού στους διαδρόμους του Κογκρέσου εντοπίζεται στο αν οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει τον απαραίτητο αριθμό των θετικών ψήφων για την εφαρμογή μιας μεσοπρόθεσμης λύσης, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω επίσης, εάν κάποιος άλλος γνωρίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Ryan Costello που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκλέγεται στην Πενσιλβανία.

Η χθεσινοβραδινή συνάντηση έγινε με αντικείμενο την εξαγωγή συμπερασμάτων από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το ποια από τις προτάσεις που συζητούνται θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 218 ψήφων. Οι πληροφορίες από το Κογκρέσο αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετές «ανοιχτές επιλογές» για τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Θα εξασφαλίσει το νομοσχέδιο την λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι την 19 Ιανουαρίου; Θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη για την χρονική επέκταση των προσωπικών και ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων (FISA Act); Θα συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο προβλέψεις για την υγειονομική ασφάλιση παιδιών (CHIP); Ποιος χειρισμός θα υπάρξει για τα κονδύλια αποκατάστασης των καταστροφών για τις περιοχές των ΗΠΑ που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα; Ποιο θα είναι το επίπεδο των αμυντικών δαπανών που θα συμπεριληφθούν σε ένα νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες;

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που εξελίσσονται ταυτόχρονα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κοστέλο.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι είχε σφοδρή αντιπαράθεση απόψεων με μέλη της συντηρητικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus).

Οι συναντήσεις μεταξύ των μελών της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων συνεχίζονται διαδοχικά.

Ένα από τα ουσιαστικά ζητήματα αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας είναι το ζήτημα της επέκτασης ή μη για τρεις εβδομάδες της εφαρμογής του προγράμματος παρακολούθησης, που συλλέγει πληροφορίες για μη Αμερικανούς πολίτες. «Πρέπει να κρατήσουμε το πρόγραμμα FISA εκτός του νομοσχεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Jim Jordan από το Οχάιο, που έχει ηγετικό ρόλο μεταξύ των μελών της ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων που αναφέρεται παραπάνω.

«Υπάρχει μία διαφωνία συγκεκριμένων ανθρώπων που συνδέονται με τον τομέα της άμυνας», δήλωσε το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Steve Womack από το Αρκάνσας. Ωστόσο, οι προσπάθειες της ηγεσίας θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθεί κοινός δρόμος, επισημαίνει ο ίδιος, με αρκετούς Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του αμερικανικού Πενταγώνου για έναν χρόνο.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η πρότασή τους θα υιοθετηθεί από την Γερουσία, με δεδομένες τις εντάσεις που υπάρχουν στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δύο πηγές από την Βουλή των Αντιπροσώπων επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος του σώματος Paul Ryan δήλωσε προς τους Ρεπουμπλικάνους ότι ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis υποστήριξε την προώθηση μιας μεσοπρόθεσμης λύσης, χωρίς ωστόσο, να έχει διευκρινιστεί εάν με την άποψη του έχει συμφωνήσει η στρατιωτική ηγεσία.

Ο Womack εξέφρασε την άποψη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν να βρεθούν αντιμέτωποι με το ρίσκο μιας διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ιδίως, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, από κύκλους των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζεται ανησυχία για το αν στον διαθέσιμο χρόνο που υπάρχει μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου που θα επιλύει το πρόβλημα. Η κατάσταση γίνεται περισσότερο πολύπλοκη από το γεγονός ότι δεν αναμένεται κάποια υποστήριξη από την πλευρά των Δημοκρατικών. Έτσι, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έχει ουσιαστική ανάγκη από το σύνολο των ψήφων του κόμματος.

Από την άλλη μεριά, γίνεται κατανοητό ότι η επιλογή μιας πρόσφορης λύσης δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όλων των πλευρών στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Έτσι, σε οποιαδήποτε περίπτωση θα υπάρχουν κάποιοι που θα μείνουν δυσαρεστημένοι από την επίλυση του παζλ της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα