Ένας χρόνος από το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος

Áåñïöùôïãñáößá áðü ôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò áðü ôçí óõãêÝíôñùóç ìåôÜ ôç åðéêñÜôçóç ôïõ "Ï×É" óôï äçìïøÞöéóìá ôçí ÊõñéáêÞ 5 Éïõëßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Σαν σήμερα  πριν 1 χρόνο, οι πολίτες απέρριψαν πανηγυρικά (με ποσοστό 61,3%) την πρόταση του σχεδίου συμφωνίας των δανειστών.

Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε το δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Μια εβδομάδα μετά, στις 5 Ιουλίου, ο ελληνικός λαός ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία «όχι».

Το κείμενο του δημοψηφίσματος αναλυτικά:

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους;

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»). Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ. Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»

Βίντεο από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα


Σήμερα-Καλέσματα:

Συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και κινήματα, ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση συγκέντρωσης την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 στο Σύνταγμα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα:

H AΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μοναδική διέξοδος αποτελεί η συγκρότηση ενός ευρύτερου εργατικού και κοινωνικού μετώπου, με όλα τα πληττόμενα από τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, για τη σύγκρουση με τους δανειστές και τους εκπροσώπους τους σε ΕΕ και ΔΝΤ και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όλων όσοι τις υπηρετούν και τις υλοποιούν.

Στην επέτειο του δημοψηφίσματος θα είμαστε ξανά στο Σύνταγμα για να δείξουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων δεν ανακόπηκε.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και όλους τους πολίτες της Αθήνας στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016 και ώρα 7:00μμ, στην Πλατεία Συντάγματος».

Επίσης στο συλλαλητήριο καλεί ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΛΜΕ, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. «καλεί όλους τους  εργαζόμενους να παραμερίσουν την απογοήτευση και τον εφησυχασμό και ενωτικά με όλους τους πολίτες της Αθήνας να συμμετέχουν στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο, την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος».

«Σήμερα ένα χρόνο μετά συνεχίζουμε να δηλώνουμε ότι το ΟΧΙ του λαού είναι εδώ και θα νικήσει», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ που επίσης καλεί στο Σύνταγμα.

«Στην επέτειο του δημοψηφίσματος θα είμαστε στο Σύνταγμα για να δείξουμε ότι η δύναμη των εργαζομένων δεν ανακόπηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στον όμιλο της Intracom.

Η Λαϊκή Ενότητα «καλεί, την Τρίτη 5 Ιουλίου, το λαό και τη νεολαία σε μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, για να διατρανώσουν αγωνιστικά ότι το «ΟΧΙ» του περσινού δημοψηφίσματος δεν είναι παρελθόν, αλλά αντιπροσωπεύει ένα όσο ποτέ επίκαιρο κάλεσμα ενότητας και πάλης για την αντιμνημονιακή ανατροπή, για μια νέα δημοκρατική, αντιμνημονιακή πορεία του τόπου.

Ιδιαίτερα στην Αθήνα η ΛΑΕ καλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου σε προσυγκέντρωση στις 7 μμ στην Ομόνοια και εν συνεχεία πορεία στα γραφεία της Ε.Ε και στο μέγαρο Μαξίμου, που θα καταλήξει στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση που πραγματοποιούν συνδικάτα και κοινωνικά κινήματα».

«To OXI του λαού είναι εδώ και θα νικήσει», επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλεί στις 7μμ στο Σύνταγμα και συμπληρώνει: «Πριν από ένα χρόνο οι κυρίαρχες τάξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα απειλούσαν με Grexit. Σήμερα η κρίση τους απλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη παράλληλα με την οργή των εργατών και της νεολαίας. Tο BREXIT στη Βρετανία, το κίνημα των εργατών και νεολαίας στη Γαλλία δείχνουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια κι αντίσταση απέναντι στην ΕΕ είναι στον πυρήνα της ΕΕ».

«Διαγραφή του χρέους, έξω από Ε.Ε. και ευρώ», σημειώνει στο κάλεσμά της ηΟΚΔΕ, που επίσης καλεί στο Σύνταγμα.

Aντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας στις 7μμ, στα Γιάννενα, στις 7μμ, πεζόδρομος Μιχαήλ Αγγέλου και Χαριλάου Τρικούπη, στην Πάτρα, στις 7μμ στην πλατεία Γεωργίου,  στα Χανιά, 7.30μμ, πλατεία Αγοράς, στο Ηράκλειο, στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ξάνθη, στις 7.30μμ στην κεντρική πλατεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα