Ένας στους δύο Έλληνες εμπιστεύεται τις πολιτικές Πούτιν στα διεθνή θέματα

Ένας στους δυο Έλληνες, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι θα πράξει το σωστό όσον αφορά τα διεθνή θέματα, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Pew, σε αντίθεση μάλιστα με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με βάση τον οποίο προκύπτει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ρώσου προέδρου σε ποσοστό 60%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης λίγοι είναι εκείνοι σε παγκόσμιο επίπεδο που εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα πράξει το σωστό όσον αφορά τους χειρισμούς του σε παγκόσμια θέματα.

Με βάση τον παγκόσμιο μέσο όρο μόνο 1 στους 4 (σε ποσοστό 26%) έχει εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο. Σε ένα δείγμα 37 χωρών ένα 31% θεωρεί ότι η δύναμη και η  επιρροή της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη χώρα του. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό που εκτιμά το ίδιο και για την Κίνα, ενώ ένα ποσοστό 35% θεωρεί ότι η δύναμη και η επιρροή της Αμερικής αποτελούν μεγάλη απειλή.

Σε γενικές γραμμές η διεθνής εικόνα της Ρωσίας είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική, αναφέρει το Ινστιτούτο.

Αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν τη δέσμευση της Ρωσίας όσον αφορά τις πολιτικές ελευθερίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα 30% πιστεύει ότι η Ρωσία σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της έναντι ενός ποσοστού 46% που διαφωνεί, ενώ ένα 17% δεν εξέφρασε άποψη. Σύμφωνα με το Pew υπάρχει σκεπτικισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη όσον αφορά την προστασία της προσωπικής ελευθερίας στη Ρωσία. Η άποψη των Ευρωπαίων μάλιστα για τον Ρώσο πρόεδρο είναι αρκετά σκληρή καθώς ένα 78% εκφράζει έλλειψη εμπιστοσύνης στον Πούτιν. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά λίγοι δείχνουν εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ εκείνοι που τον αντιπαθούν είναι 3 φορές περισσότεροι από εκείνους που τον συμπαθούν.

Μόλις σε 4 από τις 37 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ποσοστό 50% και πάνω εκφράζεται θετικά για τις διεθνείς επιδόσεις του Πούτιν (εκτός της Ελλάδας, οι άλλες 3 χώρες είναι το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Τανζανία).

Πούτιν Vs Τραμπ 

Παρά το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη στον Πούτιν για τον χειρισμό των εξωτερικών υποθέσεων είναι χαμηλή, σε πολλές χώρες τον εμπιστεύονται περισσότερο από ό,τι τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Οι χώρες στις οποίες η εμπιστοσύνη προς τον Ρώσο πρόεδρο ξεπερνάει δραματικά την αντίστοιχη προς τον Τραμπ είναι: Ελλάδα και Λίβανο (31 μονάδες υπέρ του Πούτιν) και το Βιετνάμ (21 μονάδες). Από την άλλη, υπάρχουν και χώρες όπου η εμπιστοσύνη προς τον αμερικανό πρόεδρο υπερέχει σημαντικά έναντι του Ρώσου (Ισραήλ, Νιγηρία, Πολωνία και Κένυα).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα