Ένας αριστερός, στο τιμόνι των Βρετανών Εργατικών

Ο ριζοσπάστης Τζέρεμι Κόρμπιν εξελέγη, με ποσοστό 59,5%, σήμερα ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, μια νίκη που επικυρώνει την απροσδόκητη άνοδο αυτού του 66χρονου ευρωσκεπτικιστή, σκληρού πολέμιου των πολιτικών της λιτότητας.

Φαβορί των δημοσκοπήσεων και των μπουκμέικερς, ο Κόρμπιν εξελέγη με ποσοστό 59,5%υπερισχύοντας των τριών αντιπάλων του, του Άντι Μπέρνχαμ, της Ιβέτ Κούπερ και της Λιζ Κένταλ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο Λονδίνο στη διάρκεια ενός έκτακτου συνεδρίου των Εργατικών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία.

Για τους Συντηρητικούς, στην επινίκια ομιλία του ο Τζέρεμι Κόρμπι ανέφερε ότι έχουν αξιοποιήσει την οικονομική κρίση, ώστε να επιβάλουν τρομερές επιβαρύνσεις στους φτωχότερους Βρετανούς.

Η επικράτηση του Κόρμπιν, σφοδρού επικριτή των πολιτικών λιτότητας και οπαδού του κοινωνικού κράτους, θεωρείται στην Αγγλία ως είδος «μικρής επανάστασης» για το Εργατικό Κόμμα. Ένα κόμμα, το οποίο έως πρότινος τελούσε υπό την πολιτική «ομηρία» του κεντρο-αριστερού, σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου που είχε διαμορφώσει ο Τόνι Μπλερ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα