Έναρξη συνομιλιών μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν

αρχείο λήψης (1)

Ιστορικές συνομιλίες ξεκίνησαν σήμερα, Σάββατο, στη Σιγκαπούρη, οι ηγέτες της Κίνας και της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά τον κινεζικό εμφύλιο, πάνω από 60 χρόνια πριν.Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ και ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζεού αντάλλαξαν χειραψία κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι οποίες έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών.δήλωσε «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τις αξίες και τον τρόπο ζωής της άλλης»ενώ ο κινέζος πρόεδρος είπε «Είμαστε μία οικογένεια» .Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου , στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Σιγκαπούρη. Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι συνομιλίες τους αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα του Πορθμού της Ταϊβάν. Η συνάντηση, τρεις μήνες πριν τις εκλογές στην Ταϊβάν, δείχνει την ανησυχία του Πεκίνου για διατάραξη της -δειλής- πορείας βελτίωσης στις σχέσεις με την Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της που κάποια στιγμή θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Οι Ταϊβανέζοι, ωστόσο, θεωρούνται ανεξάρτητοι και ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα