Έμπρακτη βοήθεια από την Ιρλανδία για τους πρόσφυγες

Εντυπωσιασμένη «με τον ελληνικό λαό και τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει για να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων με σύνθετες ανάγκες» έμεινε, σύμφωνα με δήλωσή της, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης και Ισότητας της Ιρλανδίας, Φράνσις Φιτζέραλντ

Η κα Φιτζέραλντ, αρμόδια στην πατρίδα της για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, συνοδευόμενη από τον πρέσβη της Ιρλανδίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στα κέντρα φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά και συνομίλησε με πρόσφυγες και εθελοντές.

Στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους της κοινότητας των Γεζίντι στη δομή. Υπολογίζεται ότι οι 700, από τους περίπου 3.300 διαμένοντες στη δομή του Σκαραμαγκά, είναι Γεζίντι. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν δύο οικογένειες Γεζίντι από το Ιράκ, που είπαν πως έκαναν αίτηση για μετεγκατάσταση στη Γαλλία και τη Γερμανία, ωστόσο και οι δύο χώρες απέρριψαν τα αιτήματά τους. «Οι Γεζίντι βρίσκονται σε ένα διαρκή διωγμό και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους» τόνισε ο Γιάχγια, επικεφαλής της κοινότητας των Γεζίντι στον Σκαραμαγκά.

Επίσης, η κα Φιτζέραλντ επισκέφθηκε το χώρο διαμονής μιας οικογένειας Κούρδων από τη Συρία. Ο Μιλάντ με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά, βρίσκονται εδώ και δύο μήνες στην Ελλάδα και ελπίζουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ακόμα και για την Ιρλανδία.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ, επισήμανε ότι η χώρα της θα υποδεχθεί 1.200 πρόσφυγες από την Ελλάδα, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης και με τον τρόπο αυτό «θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό, γιατί δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος σου αυτή την τεράστια εισροή ανθρώπων. Χρειάζεται η διαρκής υποστήριξη της Ευρώπης για τη διαχείριση της κατάστασης».

Η κα Φιτζέραλντ δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένη «με τον ελληνικό λαό και τις τεράστιες προσπάθειες που κάνει για να διαχειριστεί έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων με σύνθετες ανάγκες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι η παρουσία της Ιρλανδής αναπληρώτριας πρωθυπουργού «είναι μια έμπρακτη μορφή αλληλεγγύης. Ήρθε εδώ για να συζητήσουμε για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ιρλανδία. Αυτό το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο το γεγονός ότι η Ιρλανδία, λόγω ειδικών συνθηκών, δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει μετεγκατάσταση».

Η κα Φιτζέραλντ και ο κ. Μουζάλας διερεύνησαν επίσης τις δυνατότητες να αναπτύξουν προγράμματα για κατηγορίες αιτούντων άσυλο που δεν δικαιούνται μετεγκατάσταση, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα μη συριακής καταγωγής και οι Γεζίντι από το Ιράκ. «Χρειάζονται ειδικά προγράμματα και αυτό πρέπει να συζητήσει η Ευρώπη αυτή τη στιγμή», κατέληξε η κα Φιτζέραλντ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα