Έλληνες αστυνομικοί στα γερμανικά αεροδρόμια σαν «απάντηση» στη γερμανική αυθαιρεσία

Έλληνες αστυνομικοί αναμένεται να τοποθετηθούν στα γερμανικά αεροδρόμια ως «απάντηση» στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εφαρμόζει συστηματικούς ελέγχους σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα και να επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους με τη χώρα αντιμετωπίζοντάς την έτσι ως μία χώρα εκτός Σένγκεν.

Αρμοδιότητα των ελλήνων αστυνομικών θα είναι να συνδράμουν τους γερμανούς συναδέλφους τους στον έλεγχο των ταξιδιωτών από Ελλάδα.

Ωστόσο τονίζεται πως έλεγχο στα αεροδρόμια κάνουν αποκλειστικά και μόνο οι τοπικές αρχές.

Ακόμη, δεν έχει ωστόσο ακόμα προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα τοποθετηθούν οι έλληνες αστυνομικοί. Δύο από αυτούς είναι αποφασισμένο να εγκατασταθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου και δύο στης Φρανκφούρτης. Πιθανολογείται ότι θα μεταβούν στη Γερμανία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών: Οι έλεγχοι περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Άνεγκρετ Κορφ παραδέχθηκε ότι μετά την επιβολή των ελέγχων οι επιβάτες σε πτήσεις από την Ελλάδα ταλαιπωρούνται αρκετά. Όπως τόνισε όμως ο έλεγχος περιορίζεται στα «απολύτως αναγκαία», δηλαδή οι συνοριακοί συγκρίνουν συνήθως μόνο τη φωτογραφία στην ταυτότητα με το πρόσωπο του κατόχου.

Επίσης οι καθυστερήσεις και η δημιουργία ουρών αφορά μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές και το υπουργείο καταβάλλουν «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» προσπάθειες ώστε να αποφεύγονται προβλήματα.

Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες επιβατών πως οδηγήθηκαν σε χώρους των αεροδρομίων που προβλέπονται για όσους έρχονται από προορισμούς εκτός Σένγκεν, η Α. Κορφ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη στα μεγάλα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αλλά σε μικρότερα τα οποία δεν διαθέτουν πάντα τους αναγκαίους χώρους.

Στόχος του υπουργείου της είναι πάντως ο έλεγχος να πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στους χώρους που εξυπηρετούνται οι αφίξεις από κράτη του Σένγκεν.

Ενόχληση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Παράλληλα, την ενόχλησή τους εξέφρασαν κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τους ελέγχους Ελλήνων πολιτών στα αεροδρόμια της Γερμανίας και κυρίως με τον τρόπο που γίνονται αυτοί.

Σε διμερή επικοινωνία του Γερμανού ΥΠΕΣ κ. Ντε Μεζιέρ με τον Ν. Τόσκα, ο Γερμανός υπουργός είχε υποσχεθεί εμφατικά ότι οι έλεγχοι θα είναι:

-Επιλεκτικοί και όχι για ευρωπαίους πολίτες
-Οι έλεγχοι θα διεξάγονται εντός της περιοχής ελέγχου Σένγκεν στα αεροδρόμια
-Θα γίνονται διακριτικά.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κατ’ επανάληψη ερωτήσεις του Ν. Τόσκα, ο κ. Ντε Μεζιέρ επαναλάμβανε αυτές τις διαβεβαιώσεις.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των επιβατών, δεν είναι καθόλου διακριτικοί και σε τουλάχιστον μια περίπτωση έγιναν σε χώρο αεροδρομίου εκτός χώρου Σένγκεν.

Επισημαίνεται ότι συνολικά 6 χώρες πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους στα μεταξύ τους σύνορα: πρόκειται για Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, ενώ ελέγχους διεξάγει και η Γαλλία (μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπατακλάν).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα