Έληξε η απεργία της ΠΝΟ, λύνουν κάβους από σήμερα τα πλοία

Αναστολή των απεργιακών της κινητοποιήσεων αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αποδεχόμενη τη νέα πρόταση που κατέθεσαν το πρωί της Τρίτης οι ακτοπλόοι.

Η αναστολή θα έχει ισχύ από σήμερα και τα δρομολόγια των πλοίων θα ξεκινήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα πρόταση των ακτοπλόων, τρίτη κατά σειρά από την ώρα που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, λέει υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) από 1ης-1-2018 με αύξηση 2% και συζήτηση αργότερα για το 2019.

Είχε προηγηθεί πρόταση τη Δευτέρα για υπογραφή ΣΣΕ από 1ης-9-2018 έως 31-12-2019 με αύξηση 2%, την οποία οι ναυτεργάτες απέρριψαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, ενώ η πρώτη πρότασή τους έκανε λόγο για αύξηση 1%.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη των συζητήσεων για την υπογραφή της ΣΣΕ στην ακτοπλοΐα ο ΣΕΕΝ συμφωνούσε στην υπογραφή ΣΣΕ αλλά με μηδενικές αυξήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ αναφέρει ότι οι ναυτεργάτες παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή περιμένοντας χειροπιαστές λύσεις από τους κυβερνώντες και την εργοδοσία για την επίλυση και των λοιπών προβλημάτων του κλάδου.

«Τα κοινωνικοασφαλιστικά και τα θέματα των μειωμένων συνθέσεων, καθώς και τα αμιγώς εργασιακά θέματα (όπως αναλύονται στα εξώδικα και τα δελτία τύπου της Ομοσπονδίας μας) παραμένουν στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις», σημειώνει η Ομοσπονδία, η οποία ευχαριστεί το επιβατηγό κοινό που στη συντριπτική πλειοψηφία του κατανόησε και συμπαραστάθηκε στον δίκαιο αγώνα τους αποκρούοντας έμπρακτα τις προσπάθειες του κοινωνικού αυτοματισμού.

Τη διαφωνία τους για την απόφαση της ΠΝΟ να λήξει την απεργία εκφράζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, λέγοντας ότι οι ίδιοι απέρριψαν και καταψήφισαν την «επαίσχυντη συμφωνία εφοπλιστών –ΠΝΟ για αύξηση 2% το 2018» και προτείνοντας τη συνέχιση του αγώνα με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ναυτεργατών.

 

Δήλωση του υπ. Ναυτιλίας

«Η συμφωνία που επήλθε μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για αύξηση των αποδοχών των ναυτικών αποτελεί τη δημοκρατική πραγματικότητα για τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της Ναυτιλίας και αναδεικνύει τη σημαντικότητα τόσο του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης αμέσως μετά τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα