Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση – Επόμενος σταθμός η Συμφωνία των Πρεσπών

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με 151 ψήφους «υπέρ» η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης ύστερα από την ολοκλήρωση της διήμερης συζήτησης στη Βουλή.

Πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση υπερψήφισαν οι εξής έξι βουλευτές:

– Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ)

– Κατερίνα Παπακώστα (ανεξάρτητη)

– Ελενα Κουντουρά (ανεξάρτητη) δια επιστολικής ψήφου.

– Σπύρος Δανέλλης (ανεξάρτητος)

– Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ)

– Βασίλης Κόκκαλης (ανεξάρτητος) δια επιστολικής ψήφου

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο, διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων γνωστού επιχειρηματία

Επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Πήρα το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», σημείωσε, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της ΝΔ σε ντιμπέιτ για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μητσοτάκης: Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για ευτελισμό της πολιτικής και πρόσθεσε ότι θα είναι η βραδιά της ψήφου εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση κουρελού.

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε το «αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προκειμένου να διατηρηθούν πρόσκαιροι συχετισμοί» και τον «τραγέλαφο των ΑΝΕΛ» καθώς βουλευτές τους δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ο Πάνος Καμμένος.

Τέλος ζήτησε ξανά εκλογές: «Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές λοιπόν για να αναπνεύσει ο τόπος μας. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες τις τύχες της πατρίδας μας στα χέρια τους».

Γεννηματά: Από την κάλπη, αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε και χαμένος και καμένος

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή. «Δεν δίνουμε σανίδα σωτηρίας σε μια κυβέρνηση που καταρρέει. Από την κάλπη αυτή τη φορά κ. Τσίπρα θα βγείτε ‘και χαμένος και καμένος’. Το στίγμα του συνεταιρισμού με τον ακροδεξιό Καμμένο θα σας ακολουθεί εσαεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Θυμίζετε το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι και σας χαρακτηρίζει το πελατειακό κράτος, η διαπλοκή και η θεσμική απαξίωση», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως ο Αλ. Τσίπρας είναι «τοξικός» και βαρίδι της Αριστεράς και ότι χαρίστηκε και έδωσε συγχωροχάρτι στη καραμανλική δεξιά για να κατακτήσει την εξουσία.

Κουτσούμπας: Καταψηφίζουμε ξεκάθαρα την κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Tο ΚΚΕ καταψηφίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση που φόρτωσε στον λαό ασήκωτα βάρη και συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων με συνεχείς μειώσεις, τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, η κυβέρνηση «καλλιεργεί αυταπάτες στον ελληνικό λαό ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία που υπηρετεί μπορεί να γίνει φιλολαϊκή».

Καμμένος: Είμαστε υποχρεωμένοι να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση

«Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών. Λέω “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε στην ομιλία του στη Βουλη, ο Πάνος Καμμένος.

Είπε ότι διαφώνησε και το 2007 με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes, όπως και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων αυτής της κυβέρνησης, επίσης για εξεύρεση ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes.

Τόνισε ότι πάγια θέση και του ιδίου και των ΑΝΕΛ είναι η όποια λύση να συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992, «που δεν έχει ανατραπεί ποτέ» και σύμφωνα με την οποία «το ελληνικό κράτος δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”».

Θεοδωράκης: Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση σημαίνει και ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν ισχύει το αντίθετο. Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση», υπογράμμισε στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και πρόσθεσε πως η ψήφος των βουλευτών που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ είναι ψήφος μιας χρήσης και άμεσης απόδοσης. «Πρόκειται για ντεμέκ με κουστούμια κι όχι με φουστάνια», συμπλήρωσε.

Λεβέντης: Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί

Σε αυστηρό τόνο ήταν η ομιλία του αρχηγού της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίστηκε τις αντιδράσεις ενάντια στην συμφωνία με τις απειλές εναντίον βουλευτών, τονίζοντας ότι: «Αυτή η συμφωνία και να κυρωθεί θα ακυρωθεί»

Ο κ. Λεβέντης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο «το να απειλείται ένας βουλευτής» ωστόσο όπως είπε «τι μπορεί να κάνει η πλειοψηφία, τι μπορεί να κάνει ο πολίτης όταν βλέπει ότι η Βουλή προσπαθεί να κυρώσει μία συμφωνία για την οποία το 70% του λαού είναι αντίθετο».

Συγκρούσεις στη Βουλή σε πολλαπλά επίπεδα

Η χθεσινή συζήτηση είναι ενδεικτική του συγκρουσιακού κλίματος που θα επικρατήσει και στη σημερινή διαδικασία, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να είναι έτοιμοι να διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα, που δεν εξαντλούνται μόνο στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το βλέμμα στραμμένο στη Συμφωνία των Πρεσπών

Με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει από την Πέμπτη κιόλας τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξάλλου, από την άλλη εβδομάδα η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Ολομέλεια, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος την Τετάρτη της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας πως ακόμα και να εισαχθεί στις επιτροπές αυτή την εβδομάδα η Ολομέλεια δεν θα ασχοληθεί.

Ο Νικος Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες στη Βουλή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι 151 για την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ενώ σε ερώτηση αν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για να κυρωθεί είπε χαρακτηριστικά πως «γνωρίζετε ότι δεν πρέπει, αλλά πρέπει».

Γρίφος η στάση του Ποταμιού

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ποτάμι, το οποίο είναι κυριολεκτικά διχασμένο, ως προς το πώς πρέπει να κινηθεί στην επίμαχη ψηφοφορία.

Μετά τη διαγραφή του κ. Δανέλλη, τα πέντε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα.

Ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν ζητήσει ξεκάθαρα όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού να καταψηφίσουν τη Συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική για τη χώρα, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος πιέζουν τον επικεφαλής του Ποταμιού να υπερψηφίσει, καθώς το Ποτάμι ήταν ανέκαθεν υπέρ της συμφωνίας, ενώ πιθανή καταψήφισή του θα επιφέρει ρήξη στα όσα διαμηνύει εδώ και καιρό.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα