Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στις 20:00

ResizerΈκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας , με βασικό θέμα την απόφαση της ΕΚΤ και το ζήτημα των τραπεζών.

Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Οικονομικών συνεδριάζει  το Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Προσερχόμενος ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Απόψε προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και όσα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η απόφαση του Γιουρογκρουπ να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό.”


europaiki-kentriki-trapeza-ektΑναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΚΤ σχετικά με τον Eκτακτο Mηχανισμό Στήριξης:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλωσόρισε σήμερα τη δέσμευση των υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω την αντοχή των οικονομιών της ευρωζώνης και να παραμείνουν σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρήσουν σε αποφασιστικά βήματα, με σκοπό να ενδυναμώσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Μετά και την απόφαση των ελληνικών Αρχών να διενεργήσουν δημοψήφισμα και τη μη επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το ΔΣ της ΕΚΤ δήλωσε ότι θα εργαστεί στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Με δεδομένες τις παρούσες συνθήκες, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει το «πλαφόν» στην παροχή έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζας στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015.

Το ΔΣ της ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Ο Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε: ‘Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος και εγκρίνουμε με σθένος τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναφέρουν την ευθραυστότητα των οικονομιών της ευρωζώνης’.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα