Έκτακτη σύνοδος για το Brexit την Πέμπτη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη», πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο “δίχτυ ασφαλείας” για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.

«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε.

Αναβλήθηκε και επίσημα η ψηφοφορία για το Brexit

Της ανάρτησης Τουσκ προηγήθηκε η ανακοίνωση από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι περί αναβολής της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε.

Η Μέι πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, η Μέι απέκλεισε επίσης την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

«Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία», είπε κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο η Μέι.

«Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο προκειμένου να μην διχάσουμε το κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία», είπε στη συνέχεια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα