Έκτακτη σύναξη των ιερών μονών του Αγίου Όρους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έκτακτη Σύναξη των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους θα συγκληθεί αύριο, Πέμπτη 17 Ιανουαρίου, ενόψει της επικείμενης υποβολής της Συμφωνίας των Πρεσπών προς ψήφιση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι στις 26 Ιουνίου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους είχε βγάλει ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για το θέμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών, με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.

«Το Άγιον Όρος, ως εν ανεκτίμητον πνευματικόν και ιστορικόν κέντρον της Μακεδονίας και της πατρίδος μας, ένθα από αρχής της συστάσεως αυτού συνυπάρχουν ειρηνικώς Ορθόδοξοι διαφορετικής γλώσσης και εθνοφυλετικής καταγωγής, θεωρεί ως περιφρόνησιν της ιστορίας και της αληθείας και ως προδοσίαν της εθνικής συνειδήσεως του Ελληνισμού, την αναγνώρισιν ‘’μακεδονικής γλώσσης’’ και ‘’μακεδονικής εθνικότητος’’ υπό της Ελληνικής Πολιτείας», υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των αγιορειτών μοναχών.

Σε άλλο σημείο η Ιερά Κοινότητα τόνιζε:«Αδυνατούμεν να κατανοήσωμεν ότι είναι δυνατόν Έλληνες πολιτικοί, κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων, μεταξύ αυτών δε Καθηγηταί Πανεπιστημίου, να συνυπογράφουν την εκχώρησιν της μακεδονικής γλώσσης και ιθαγενείας εις λαόν αποδεδειγμένως σλαβικής, ως επί το πλείστον, γλώσσης και εθνικής καταγωγής! Καλούμεν το Ελληνικόν Κοινοβούλιον και την Ελληνικήν Κυβέρνησιν να σεβασθούν την βούλησιν του ελληνικού λαού και την ιστορικήν αλήθειαν».

Με πληροφορίες από ethnos.gr και romfea.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα