Έκτακτη ενίσχυση στα νοικοκυριά της Δ. Αττικής – Αναλυτικά τα ποσά ανά τ.μ.

Τις οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από τις φονικές πλημμύρες της Δυτική Αττικής ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε έκτακτη δήλωση το πρωί της Δευτέρας.

«Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε όλες τις απαραίτητε πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση», τόνισε αρχικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί.

Ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως η τραγωδία από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στη δυτική Αττική επανέφερε εμφατικά στο προσκήνιο τα δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών στον οικιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Οι διενεργηθείσες αυτοψίες

Στις 1154 έχουν φτάσει οι διενεργηθείσες αυτοψίες στο Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας και στη Δ.Ε. της Νέας Περάμου, από τα εξειδικευμένα τεχνικά κλιμάκια (120 μηχανικοί) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

-Στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 925 αυτοψίες συνολικά.Τα 733 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 588 κατοικίες, 67 επαγγελματικοί χώροι, 5 δημόσια κτίρια και 73 αποθήκες – υπόγεια.

-Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 229 συνολικά αυτοψίες. Τα 222 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 142 κατοικίες, 30 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 48 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Οι αποζημιώσεις:

Μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής θα εκκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης.

Οι αποζημιώσεις:

  • 1.000 ευρώ/τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας
  • 500 ευρώ/τ.μ. για ανακατασκευή επαγγελματικού χώρου
  • 300 ευρώ/τ.μ για ανακατασκευή αποθήκης
  • 60 ευρώ/τ.μ. για επιδιόρθωση κατοικίας
  • 40 ευρώ/τ.μ. για επιδιόρθωση επαγγελματικού χώρου
  • 20 ευρώ/τ.μ. για ανακατασκευή αποθήκης

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η αποζημίωση, μέχρι 150 τ.μ., αποτελείται από60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο ενώ τυχόν υπόλοιπο καλύπτεται από άτοκο δάνειο.

Σημείωσε πως, όπως προβλέπει ο νόμος, θα υπάρξουν ειδικές ενισχύσεις για τους πληγέντες για τη στέγαση και διατροφήεπίδομα πρώτων εξόδων, την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Πρόσθεσε πως ο καθορισμός και η διανομή των ειδικών αυτών ενισχύσεων είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Πρόσθετες αποζημιώσεις εξαιτίας της έντασης της καταστροφής

Ο κ. Τζανακοπουλος τόνισε πως, εξαιτίας της έντασης της καταστροφής, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόσθετες αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί.

«Συγκεκριμένα, όλα τα νοικοκυριά, που σύμφωνα με την καταγραφή των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών, στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, έχουν υποστεί ζημιές, θα λάβουν επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν 8.000 ευρώ».

Υπογράμμισε πως η ίδια έκτακτη ρύθμιση θα ισχύσει και στις περιοχές της Σύμης, της Σαμοθράκης, του δήμου Αγιάς της Λάρισας, αλλά και της παραλίας της Κατερίνης που επίσης χτυπήθηκαν πρόσφατα από φυσικές καταστροφές και στις οποίες η διαδικασία της καταγραφής έχει ολοκληρωθεί.

Επισήμανε πως η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως θα ορίζεται στη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. «Η έκτατη ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη» επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος.

 1  0

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα