Έκρηξη εθνικιστικού λαϊκισμού η ομιλία Τραμπ εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων (Βίντεο)

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε  και αναδείχτηκε  45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χθες Παρασκευή.

Βασικό χαρακτηριστικό της ομιλίας του ”πλανητάρχη” ήταν η εσωστρέφεια καθώς ελάχιστη αναφορά επέλεξε να κάνει στα φλέγοντα διεθνή ζητήματα με μοναδική  εξαίρεση την δήλωσή του για την εξάλειψη του ISIS.

Συγκεκριμένα, Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσιγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη. «Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι», είπε.

Ο Τραμπ είχε κάνει εντυπωσιακή είσοδο νωρίτερα στο Καπιτώλιο, σηκώνοντας μάλιστα τη γροθιά του θριαμβευτικά στον αέρα. Στη συνέχεια κατέβηκε τα σκαλιά και έσφιξε το χέρι του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα, προτού λάβει τη θέση του για να ξεκινήσει η τελετή.

Είναι γεγονός ότι με την εκλογή του νέου προέδρου η διεθνής πολιτική σκηνή φαίνεται να αλλάζει μορφή. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν σήμερα να χαρακτηρίσουν την ομιλία του νέου πλανητάρχη ως ακροδεξιά και επικίνδυνη κάτι που πράγματι περιέχει μεγάλη δόση αλήθειας, καθώς τα μηνύματα που στάλθηκαν χθες από την Ουάσιγκτον περιέχουν ένα μείγμα εθνικιστικού λαϊκισμού.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις βδομάδες που έρχονται να δούμε πώς η παραπάνω ρητορική προοδευτικά θα μεταφράζεται στην πράξη….

Η ορκωμοσία του Τραμπ συνοδεύτηκε από εκτενή επεισόδια, καθώς μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού λαού διαφωνεί με την ρητορική του νέου προέδρου.

Συγκεκριμένα, διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την επικείμενη ορκωμοσία του Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, έσπασαν βιτρίνες πολυεθνικών στην Ουάσινγκτον.

Οι διαδηλωτές που κρατούσαν μαύρες σημαίες, έσπασαν μεταξύ άλλων και τη γυάλινη πρόσοψη υποκαταστήματος της Bank Of America και των Mcdonalds.Αστυνομικοί επιτέθηκαν με χημικά στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική Ουάσινγκτον για να  διαμαρτυρηθούν εναντίον της ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

Λίγο νωρίτερα, διαδηλωτές της ομάδας Disrupt J20 επιχείρησαν να αποκλείσουν τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνούσε  το κοινό για να φτάσει στον χώρο της τελετής και πολλοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς.

 

 


 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα