Έκλεισε η τρίτη αξιολόγηση – «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης 6,7 δισ. ευρώ

Ολοκλήρωσε το Eurogroup τις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν σήμερα, Δευτέρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόση 6,7 δισ. ευρώ και χαιρέτισαν την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων της γ΄ αξιολόγησης.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ήταν η πρώτη υπό τον νέο του πρόεδρο, Μάριο Σεντένο, ο οποίος έλαβε σήμερα, Δευτέρα το βάπτισμα του πυρός.

 Συνάντηση με τον Ντράγκι είχαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης

Τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχαν στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μάλιστα, στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ΕΚΤ, οι κ.κ. Μπενουά Κερέ και Φραντσέσκο Ντρούντι ενώ σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμακαι επικεντρώθηκε στα βήματα που απομένουν για την ολοκλήρωση του προγράμματος σε λίγους μήνες, τη διαμόρφωση των συνθηκών μετά τον Αύγουστο 2018 και το σχέδιο της Ελλάδας για την επόμενη ημέρα.

 

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων πριν της έναρξη της συνεδρίασης

Σεντένο: Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα

«Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς αποφάσεις σήμερα σε ό,τι αφορά το ελληνικό προγράμμα» δήλωσε, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και θα εξετάσουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες σήμερα, ως προς αυτό» σημείωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

 

Ερωτηθείς σχετικά με την επόμενη εκταμίευση, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων ότι πρώτα θα λάβει τοEurogroup την απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και μετά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση.

Τέλος, κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μεταμνημονιακή εποχή, τόνισε ότι «αυτό εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές». «Το πιο σημαντικό είναι να έχει (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) την κυριότητα του προγράμματος. Ξέρουμε από προηγούμενη εμπειρία πόσο σημαντικό είναι αυτό και θα λάβουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με αυτό στο μέλλον» επισήμανε ο ίδιος.

Μοσκοβισί: Σήμερα εγκρίνεται η ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

Την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως ένα «σημαντικό βήμα» προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.

Ντομπρόβσκις: Θα συζητηθούν σήμερα τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος

Τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, μεταξύ άλλων στο Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Αυτό δήλωσε προσερχόμενος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

Ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς, έχουν υιοθετηθεί τα περισσότερα προαπαιτούμενα και υπάρχει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων.

Ως εκ τούτου ανέφερε ότι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. «Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα