Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία -Ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων για την πιο σημαντική αναμέτρηση των τελευταίων ετών στη γειτονική χώρα.

Τόσο ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν,που διεκδικεί μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες, όσο και ο κυριότερος αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ιντζέ που ενσαρκώνει τις ελπίδες της αντιπολίτευσης, ολοκλήρωσαν χθες την προεκλογική εκστρατεία τους, οργανώνοντας μεγάλες συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Οι σφυγμομετρήσεις του εκλογικού σώματος είναι αμφίσημες, με μεγάλα στοιχεία αβεβαιότητας, γεγονός που γεννά ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ελπίδα στην αντιπολίτευση, και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η προεδρική εκλογή να κριθεί τελικά σε έναν δεύτερο γύρο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί σε όλη την επικράτεια. Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι.

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις 188.000 κάλπες της χώρας έχει αρχίσει παρουσία παρατηρητών, προτού δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα για κάθε μία από τις κάλπες αυτές, οι οποίες θα επανασφραγιστούν με τα ψηφοδέλτια και θα μεταφερθούν σε περιφερειακά κέντρα καταμέτρησης, όπου θα ξανανανοιχθούν και τα αποτελέσματα θα εισαχθούν στο τέλος στο σύστημα Η/Υ της εκλογικής επιτροπής.

Αναπόφευκτα η διαδικασία λόγω των παράλληλης διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών θα καθυστερήσει, αλλά δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ένα επίσημο αποτέλεσμα πριν τα μεσάνυχτα.

Η εκλογική επιτροπή απαγορεύει τη μετάδοση αποτελεσμάτων μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, ώστε να διασφαλίσει ότι έχει ολοκληρωθεί πραγματικά η ψηφοφορία σε κάθε εκλογικό κέντρο, αλλά μόλις βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι όσοι περίμεναν στις ουρές, αναμένεται να επισπεύσει την έναρξη μετάδοσης αποτελεσμάτων.

Πάντως, με το καλημέρα στις τουρκικές εκλογές, υπήρξαν παρατράγουδα, καθώς λίγες ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες σημειώθηκαν επεισόδια στην πόλη Ούρφα, της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο βουλευτής του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Χαλίλ Γιλντίζ, και υποστηρικτές του επιτέθηκαν σε μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP μέσα σε γυμνάσιο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό τμήμα.

Στη συνεχεια, σε βίντεο που ειδε το φως της δημοσιότητας, εμφανίζονται φερόμενοι συγγενείς του Γιλντίζ να ρίχνουν επιπλέον ψηφοδέλτια του AKP και του Ερντογάν στις κάλπες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα