Έκκληση του ΟΗΕ να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου την Παρασκευή έκκληση να «σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» στη νοτιοδυτική Συρία, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν την επίθεσή τους εναντίον των ανταρτών.
Ο Γκουτέρες είναι «βαθιά ανήσυχος για την επίθεση» του συριακού στρατού στην περιοχή αυτή και «τις καταστροφικές της συνέπειες για τους αμάχους», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ΓΓ του ΟΗΕ «υπενθυμίζει ότι η περιοχή αυτή της νοτιοδυτικής Συρία υπόκειται σε μια συμφωνία αποκλιμάκωσης που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2017 στο Αμάν ανάμεσα στην Ιορδανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ». Απαίτησε από «τα μέρη που εγγυήθηκαν» τη συμφωνία «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
«Όλα τα μέρη πρέπει να σταματήσουν αμέσως να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον ιατρικών και σχολικών εγκαταστάσεων» και να επιτρέψουν στον
ΟΗΕ «να ξαναρχίσει χωρίς καθυστέρηση τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε ήδη απευθύνει την 22α Ιουνίου έκκληση να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη νοτιοανατολική Συρία, ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα «να ενωθεί για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση που εξαπλώνεται και απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την περιοχή».
Περίπου 160.000 Σύροι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επίθεσης του συριακού στρατού τη 19η Ιουνίου στην επαρχία Ντεράα (νότια), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από οργανώσεις ανταρτών.
Ο πόλεμος στη Συρία, που μπήκε στον όγδοο χρόνο του την 15η Μαρτίου, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 350.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα