Έγκριση από Ουάσιγκτον για πώληση Patriot στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στην Τουρκία έναντι του ποσού των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση.

Η απόφαση, στην οποία θα μπορούσε να αντιταχθεί το αμερικανικό Κογκρέσο, φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως μια «εναλλακτική» στο ρωσικό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο η Άγκυρα θέλει να αγοράσει παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε ξεκάθαρα προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη αγορά του συστήματος S-400 θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω» την αγορά από την Άγκυρα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και θα την εξέθετε σε κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

«Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό εξηγήσει ότι θέλουν να εργαστούν στον τομέα της αντιαεροπορικής κι αντιπυραυλικής άμυνας με την Τουρκία και της πρότειναν τα τελευταία χρόνια να λάβει υπόψη της το σύστημα Patriot, που είναι συμβατό με το ΝΑΤΟ. Εάν η Τουρκία αποφάσιζε να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση αγοράς, θα ήταν η καλύτερη επιλογή για τις αμυντικές ανάγκες της» επέμεινε ο εκπρόσωπος τύπου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα