Έγιναν οι πρώτες 10 ταυτοποιήσεις – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες δέκα ταυτοποιήσεις των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, που έπληξαν την Ανατολική Αττική.

Την νεκροψία – νεκροτομή διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιατροδικαστικη υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.

Η διαδικασία ταυτοποίησης

Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση», λέει ο Καρακούκης

Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή», είπε μεταξύ άλλων αρχικά.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

«Θα δουλεύουμε μέρα και νύχτα», λέει ο κ. Καλόγρηας

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας τόνισε ότι στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή», τόνισε ο κ. Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων», είπε ο κ. Καλόγρηας.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα