«Άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο μνημόνιο», τονίζει ο Δραγασάκης

«Κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών Θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7 Απριλίου οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα».

Αυτά ανέφερε μιλώντας σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζοντας παράλληλα άστοχη και επικίνδυνη κάθε συζήτηση για 4ο Μνημόνιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018 και ο τερματισμός του καθεστώτος της επιτροπείας.

Η αξιολόγηση

«Η κυβέρνηση, έχοντας ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχική συμφωνία, επιδιώκει με σταθερότητα και συνέπεια το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με μια συνολική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει τη χώρα για την έγκαιρη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού και θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος το καλοκαίρι του 2018», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση στη διαδικασία της αξιολόγησης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται όσο κανείς άλλος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της». Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι δεν προτίθεται να δεχθεί παράλογες απαιτήσεις, που αν υιοθετούντο θα διαιώνιζαν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ήδη καταπονημένη κοινωνία.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, στο σημείο αυτό, ότι θα αποτελούσε πλούτο στο δημόσιο διάλογο εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, λάμβαναν θέση υπεύθυνα απέναντι στα επίδικα θέματα της διαπραγμάτευσης.

«Σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες η χώρα δεν έχει ανάγκη ούτε από Πόντιους Πιλάτους ούτε από ουδέτερους θεατές-σχολιαστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης:

«Σε κάθε περίπτωση, κοινός στόχος της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η τεχνική συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7/4 οπότε θα απομένουν προς διευθέτηση τα αμιγώς πολιτικά θέματα του ύψους και της διάρκειας των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα