Άσαντ: “Προβοκάτσια” η επίθεση στην Ιντλίμπ

«100% κατασκευασμένη», χαρακτήρισε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, την επίθεση με χημικά στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο Άσαντ επίσης ισχυρίστηκε, κατά τη συνέντευξή του στο πρακτορείο, πως ο στρατός έχει παραδώσει τα χημικά όπλα του. Οι ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ο καθεστωτικός στρατός πραγματοποίησε την επίθεση, κάτι που η Συρία αρνείται κατηγορηματικά.

Την ίδια ώρα, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε πως αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, έπληξε προμήθειες δηλητηριώδους αερίου που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί τοξική ουσία που σκότωσε «εκατοντάδες» ανθρώπους, όμως ο συνασπισμός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε επιδρομές στην περιοχή.

Το επεισόδιο στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ απέδειξε πως αντάρτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος και την αλ-Κάιντα «έχουν στην κατοχή τους χημικά όπλα», αναφέρεται στη δήλωση του στρατού που προβλήθηκε σήμερα από τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Δεν υπήρξε άμεσα επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή.

Εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο αμερικανός σμήναρχος Τζον Ντόριαν, δήλωσε ότι ο συνασπισμός δεν πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή εκείνη την ώρα.

«Ο συριακός ισχυρισμός είναι ανακριβής και πιθανόν εκ προθέσεως παραπληροφόρηση», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το πρακτορείο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν πυραύλους τόμαχοκ εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης την περασμένη εβδομάδα, σε απάντηση για τη φονική επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό τμήμα της χώρας, την ευθύνη για την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το πλήγμα των ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον έθεσε σκόπιμα και απευθείας στο στόχαστρο τη συριακή κυβέρνηση. Διεξάγει χωριστά αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα