Άρχισε η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών για τα κοινωνικά επιδόματα

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν χθες το Υπ. Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Βασικό θέμα ήταν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο σε πέντε πεδία κοινωνικών επιδομάτων.

Στην ατζέντα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται η περικοπή τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα.

Συγκεκριμένα η συμφωνία του περασμένου Μαίου προβλέπει:

1) “Τη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι το Νοέμβριο του 2017, με στόχο να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018”.

2) “Τη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι το Νοέμβριο 2017”.

Συγκεκριμένα πρέπει να υιοθετηθεί “νέα νομοθεσία” για “ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετάβασης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των επιδομάτων σε μια λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας “θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018”. Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και “θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και της κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016”.

Η εφαρμογή του νόμου “σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση)”.

3) “Τον σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων (στο πλαίσιο των ανασκοπήσεων δαπανών), για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών”.

4) “Την ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών), μέχρι τον Ιούνιο του 2017 προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017”.

5) “Τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017”.

Λίγο μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου, στο οποίο αναφέρονται όλα τα παραπάνω, το ΔΝΤ εξέδωσε τη δική του έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Σε αυτήν έκανε τρεις πολύ σημαντικές παρατηρήσεις σε σχέση με τις επικείμενες ανατροπές στον “χάρτη” των κοινωνικών επιδομάτων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ δήλωσε πως:

-“Οι αρχές σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν τα στεγαστικά, οικογενειακά και στεγαστικά επιδόματα μετατρέποντας τα υπάρχοντα προγράμματα και αναδιανέμοντας τους πόρους προς την κατεύθυνση λιγότερων και καλύτερα στοχευμένων προγραμμάτων (μέχρι τέλος Ιουνίου 2018)”.

-Ενώ εφαρμόζεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, άλλα κοινωνικά επιδόματα “παραμένουν κατακερματισμένα, ελλιπώς σχεδιασμένα και αναποτελεσματικά σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα”.

Ο επανασχεδιασμός των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να λάβει υπόψη τα διεθνή πρότυπα, ενώ αφήνεται ένα “παράθυρο” για ενσωμάτωση και άλλων επιδομάτων στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

-“Τα επανασχεδιασμένα προγράμματα θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2023 σαν μέρος του πακέτου ενίσχυσης της ανάπτυξης” το οποίο θα διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα