Άρθρο του Σπύρου Κότσια για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

eu-greece

Μια Λαϊκή παροιμία λέει « δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι». Την παροιμία αυτή θυμήθηκα διαβάζοντας στις εφημερίδες την απαίτηση του Δ Ν Τ για την υιοθέτηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στις Κύριες Συντάξεις .  Το γεγονός αυτό έρχεται σε απάντηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού στην ΕΡΤ « ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι Κύριες Συντάξεις».

Οι τοκογλύφοι  δανειστές  έχουν τόσο αποθρασυνθεί από τις συνεχείς υποχωρήσεις της Κυβέρνησης που δεν διστάζουν  να προκαλούν και να ζητούν τη λήψη  νέων επώδυνων μέτρων,  παρόλο που γνωρίζουν  ότι τα μέτρα αυτά καταστρέφουν  ανθρώπινες ζωές και διαλύουν την οικονομία της χώρας. Βέβαια η ευθύνη ανήκει  αποκλειστικά στην Κυβέρνηση  η οποία αντί να προστατέψει το λαό εξυπηρετεί πειθήνια τις απαιτήσεις των τοκογλύφων και συμπορεύεται με τους πιο σκοτεινούς και αδυσώπητους κύκλους της ΕΕ  και του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο Ελληνικός Λαός ψήφισε δύο  φορές μέσα σε ένα χρόνο τον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι θα τον προστατεύσει από τα δεινά που υφίσταται εδώ και μια πενταετία. Δυστυχώς οι ελπίδες για μια καλύτερη ζωή καθημερινά διαψεύδονται. Η ουσιαστική προσχώρηση της Κυβέρνησης στο μνημονιακό μπλοκ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία ότι, η χώρα θα βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα επανακτήσει τη χαμένη της αξιοπρέπεια και την απολεσθείσα εθνική κυριαρχία.

Ήδη  στον Προϋπολογισμό για το 2016  που ψηφίστηκε πρόσφατα υπάρχουν έξτρα φόροι 2,2 δις για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις βρίσκονται προ των πυλών. Η σύγκλιση των απόψεων της «ριζοσπαστικής αριστερής» Κυβέρνησης με αυτές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ Στουρνάρα δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για τα λαϊκά στρώματα τα οποία  όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν το βάρος της βάρβαρης δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλλαν οι τοκογλύφοι και εφάρμοσαν  οι μνημονιακές  κυβερνήσεις με ευλαβική συνέπεια.

Στέλεχος του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ ο σημερινός διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην Υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, υπήρξε πάντα ένας ακραιφνής νεοφιλελεύθερος  οικονομολόγος  ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης συμπορεύθηκε με τα συμφέροντα των δανειστών και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της πολιτικής του Σόϊμπλε και του Γερμανικού κεφαλαίου που εφαρμόστηκε  σε βάρος της χώρας μας. Για τους ΣΥΡΙΖΕΟΥΣ, πριν την οβιδιακή τους μεταμόρφωση σε μνημονιακούς, ο κ Στουρνάρας ήταν το κόκκινο πανί, τώρα δέχονται τα πορίσματα των εκθέσεών του, χωρίς να τα σχολιάσουν, ενσωματώνοντας  μάλιστα αυτά στην γενικότερη οικονομική τους  πολιτική.

Μάταια η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη μνημονιακή στροφή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μιλώντας για τη διαμόρφωση μιας νέας αριστερής στρατηγικής που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες. Γιατί είναι προφανές ότι αριστερή στρατηγική, η οποία να εγγυάται τη σταδιακή έξοδο από την κρίση, δεν μπορεί να υπάρξει με τη συνεχή μείωση των δαπανών του δημοσίου, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων και πλήρη εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους, με τη διατήρηση της ανεργίας στο 25%, με τη συνεχή αύξηση της φορολογίας, το ξεπούλημα της κρατικής και ιδιωτικής  περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων της οικονομίας,  την υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και  τη συρρίκνωση της δημοκρατίας.

Εάν η Κυβέρνηση επιθυμούσε πράγματι να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, δεν θα είχε σπεύσει να συνάψει με τους τοκογλύφους ένα νέο δάνειο, με μοιραία συνέπεια  την αποδοχή ενός ακόμη μνημονίου, με σκληρά υφεσιακά μέτρα η εφαρμογή των οποίων θα εξουθενώσει ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα διαρρήξει πλήρως την εναπομείνασα κοινωνική συνοχή. Η ελπίδα της Κυβέρνησης, ότι ταυτόχρονα με   την εφαρμογή του μνημονίου θα ήταν δυνατόν να πάρει και μέτρα που να ανακουφίζουν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση κατέρρευσε, όταν με απαίτηση των τοκογλύφων αναγκάστηκε να  αποσύρει άρον  άρον  σχετικό νομοσχέδιο  το οποίο είχε καταθέσει στη Βουλή μια μέρα πριν.

Η πλήρης προσχώρηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο κλαμπ των μνημονιακών  κομμάτων ταυτόχρονα με την αδυναμία της ΛΑΕ να πείσει ότι αποτελεί φορέα μιας άλλης στρατηγικής και την ουσιαστική κατάρρευση των υπολειμμάτων  του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δημιουργούν ένα τεράστιο κενό στο πολιτικό σύστημα. Το κενό οφείλουν να καλύψουν με τη συσπείρωσή τους κάτω από ένα κοινό  πρόγραμμα, που θα εγγυάται την ανάπτυξη και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, όλες  οι πατριωτικές, αντιμνημονιακές και σοσιαλιστικές αριστερές δυνάμεις, που βρίσκονται διάσπαρτες εντός και εκτός Βουλής. Ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό και τον υπαρκτό κίνδυνο διόγκωσης της ακροδεξιάς.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια που απαιτείται για την επιτυχία αυτού του σκοπού. Ήδη είναι έτοιμες και θα σταλούν προσκλήσεις προς όλες τις πολιτικές κινήσεις για μια πρώτη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για το προχώρημα του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα