Άνοιξε το taxisnet-Δόσεις και προθεσμίες

sdsdsΆνοιξε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το taxisnet υπολογίζεται ότι θα δεχτεί φέτος περίπου 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις από ισάριθμα νοικοκυριά. Όπως και τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί από τους κωδικούς εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων αλλά και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Εμπρόθεσμα, η φορολογική δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Ο φόρος που θα βεβαιωθεί στα χρεωστικά εκκαθαριστικά προβλέπεται να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο αριθμός των δόσεων να αλλάξει αργότερα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να πάμε σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις.

Από φέτος καταργήθηκε η έκπτωση 2% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών να αυξηθούν σε 8 οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισoδήματος, προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει. Εφόσον ψηφιστεί όμως το επόμενο διάστημα η αλλαγή στον αριθμό των δόσεων, τότε θα αλλάξει και στο σύστημα ο τρόπος πληρωμής του φόρου που θα προκύψει.

Προς το παρόν και σύμφωνα με τα ισχύοντα οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν δήλωση, τον φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να τον πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ως εξής:
Την 1η δόση έως τέλος Ιουλίου
Την 2η δόση έως τέλος Σεπτεμβρίου και
Την 3η δόση έως τέλος Νοεμβρίου

Σημειώνεται πως όσοι θελήσουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ δεν θα έχουν κανένα όφελος, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση 2% επί του φόρου.

Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω: Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
Φοιτητές: Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

Αποδείξεις: Διατηρείται ο κωδικός 049 της δήλωσης, στον οποίο τα προηγούμενα χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δήλωναν τη συνολική αξία των αποδείξεων λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που είχαν συγκεντρώσει. Σημειώνεται ότι στις δηλώσεις που θα υποβληθούν δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κωδικός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση που να προκύπτει από τη φορολογική νομοθεσία.

Ανείσπρακτα ενοίκια: Τα ενοίκια που δεν κατάφερε να εισπράξει ο ιδιοκτήτης από τον ενοικιαστή του κατά τη διάρκεια του 2015 μπορεί να τα δηλώσει φέτος σε ξεχωριστό κωδικό και στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1.  Η ξεχωριστή αναγραφή των ποσών αυτών κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην πληρώσουν φόρο εισοδήματος και γι’ αυτά. Ωστόσο, για να δηλωθούν τα ποσά αυτά φέτος σε ξεχωριστούς κωδικούς και να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει δηλαδή έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Σύμφωνο συμβίωσης: Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα.

Διακοπή συμβίωσης: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με τις παραπάνω μεταβολές.

Οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι: άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ., οι οποίοι απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.

Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.

ΑΦΜ: Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).

Τέκνα:  Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Αλλαγές οικογενειακή κατάσταση:Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ., για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα