Άνοιξε το ενταξιακό κεφάλαιο «33» για την Τουρκία

gfggfΤο κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αποφάσισε να ανοίξει σήμερα το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες. Aφορά τα χρηματοπιστωτικά θέματα και τον προϋπολογισμό και είναι το 16ο κεφάλαιο που έχει ανοίξει έως σήμερα για την Τουρκία, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

H ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη η Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Το κεφάλαιο 33 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αποφάσισε να ανοίξει σήμερα το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες. Το κεφάλαιο 33 αφορά τα χρηματοπιστωτικά θέματα και τον προϋπολογισμό και είναι το 16ο κεφάλαιο που έχει ανοίξει έως σήμερα για την Τουρκία, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, η ΕΕ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της και την αλληλεγγύη της προς την Άγκυρα, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. H EE υπογράμμισε επίσης τη σημασία που προσδίδει στη στενή σχέση και συνεργασία με την Τουρκία σε τομείς κοινού συμφέροντος, όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ενέργεια, η οικονομία και το εμπόριο.

H ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη η Άγκυρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, η ΕΕ υπενθύμισε ότι η Τουρκία μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του διαπραγματευτικού πλαισίου και τηρώντας τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

Η ΕΕ υπενθύμισε ότι το κεφάλαιο 33 μπορεί να κλείσει προσωρινά μόνο όταν έχει επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το αίτημα της Τουρκίας για «μεταβατικά δημοσιονομικά διορθωτικά μέτρα». Επίσης η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κύρια ζητήματα που σχετίζονται με τα κριτήρια κλεισίματος ενός κεφαλαίου που είναι η πλήρης χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης έναντι όλων των κρατών-μελών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα