Άνοιγμα λογαριασμών και για πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Εξεταστική. Απείχε η ΝΔ

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με τη στήριξη όλων των πτερύγων πλην της ΝΔ η οποία επέλεξε την αποχή κάνοντας λόγο για άστοχη κίνηση.

Την πρόταση για το άνοιγμα των λογαριασμών κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει «κάθε νομικό δικονομικό και ουσιαστικό δικαίωμα να προχωρήσει στην άρση απορρήτου όλων των προσώπων και των συζύγων τους» που ερευνώνται. Μάλιστα ο κ. Λάππας ξεκαθάρισε ότι η πρόταση περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα και υπενθύμισε ότι το σύνολο των υποθέσεων διαφοράς που εξιχνιάστηκαν στην Ελλάδα έγινε χάρη στο άνοιγμα των λογαριασμών. Κατόπιν, επιφυλάξεων που εξέφρασαν τα κόμματα η πρόταση της πλειοψηφίας θα σταλεί προς γνωμοδότηση και στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

ΝΔ: Επικοινωνιακός ακροβατισμός το άνοιγμα λογαριασμών

Η πρόταση του κ. Λάππα υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία. Οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν, μάλιστα, έντονες επιφυλάξεις με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά να χαρακτηρίζει το άνοιγμα λογαριασμών επικοινωνιακό ακροβατισμό και άστοχη ενέργεια. Ο κ. Γεωργαντάς προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν η επιτροπή προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών τότε θα παραβιαστούν ατομικά δικαιώματα. Η ΝΔ αντιπρότεινε να μην γίνει το άνοιγμα από την Εξεταστκή Επιτροπή αλλά να ερωτηθεί σχετικά το Δικαστικό Συμβούλιο, ή να επιληφθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής (για τα πολιτικά πρόσωπα) και η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (για τα μη πολιτικά πρόσωπα).

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου οποία τόνισε ότι πρέπει να στοιχειοθετηθούν πρώτα τα αδικήματα για τα οποία ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών. Όμως η κυρία Χριστοφιλοπούλου υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.

Η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να προσδιορίσει σε επόμενη συνεδρίαση τα ονόματα των προσώπων των οποίων θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

news247.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα