Άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Άνοδο άνω του 2% καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με όλη την αγορά να… “ασχολείται” με τη συγχώνευση της Grivalia με τη Eurobank, λαμβάνοντας την εξέλιξη ως μια κίνηση αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 2,52% στις 617,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 2,57% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.616,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 10,47% στις 476,16 μονάδες.

Η Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγχωνευτεί, δια της απορροφήσεως, με την Grivalia, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση του πλάνου μείωσης των NPEs της Τράπεζας από τα τέλη του 2021 στα τέλη του 2019 και ανοίγοντας τον δρόμο για μονοψήφιο ποσοστό NPEs νωρίτερα από την τριετία. Παράλληλα, στο τέλος της τριετίας (2021), η Eurobank θα στοχεύσει άνετα σε κερδοφορία 500 εκατ. ευρώ και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η απορρόφηση της Grivalia συνιστά ουσιαστικά ένα τριπλό deal, με το οποίο η Eurobank θα περάσει σε SPV, βγάζοντας από τον ισολογισμό της, δάνεια 7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Έτσι, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα) την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν “κόκκινα” δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ, και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.

Τώρα στο περιθώριο αυτού του deal, το ερώτημα στην αγορά είναι κατά πόσο μπορεί να συντηρηθεί ένα θετικό momentum, το πενθήμερο πριν το οριστικό rebalancing της Παρασκευής στους δείκτες του MSCI. Και οι traders είναι διχασμένοι σε αυτό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια που ίσως να μην είχαν στο πλάνο τους την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι αλλαγές των δεικτών του MSCI, οι οποίες ανακοινώθηκαν στις 13 Νοεμβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Δεκεμβρίου, και προβλέπουν την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς. Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές έχουν προβλέψει εκροές από 70 εκατ. δολάρια έως και 211 εκατ. δολάρια, με τις μεγαλύτερες να προβλέπονται στην Eurobank και την Εθνική. Μετά και το νέο deal ίσως δούμε ανακοπή των εκροών, ή αντιστάθμισμά τους από ανάλογες εισροές.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Grivalia μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς καταγράφουν κέρδη 21,05% και 13,25% αντίστοιχα, με την Πειραιώς να είναι στο +8,53%, την Alpha bank στο +6,76% και την Εθνική στο +5,81%. Άνω του 2% είναι τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.

Άνω του +1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Σαράντης, Aegean, Φουρλής, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Βιοχαλκο και Λάμδα. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες καταγράφουν οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα