Άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδικά κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει διαθέσεις, με το βασικό στήριγμα των τραπεζών να ξεχωρίζει, να συνεχίσει πιο κοντά στις 660 μονάδες, ακόμη και αν ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,54% στις 658,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,77% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.738,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,53% στις 421,63 μονάδες.

Νέα προσπάθεια για τις 660 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Οι εγχώριοι αναλυτές διαβλέπουν ανθεκτικότητα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, ακόμη και αν τα κρίσιμα ζητήματα που την απασχολούν παραμένουν ανοιχτά, χωρίς ιδιαίτερη πρόοδο. Βέβαια, όπως σημειώνεται το επίπεδο των 660-663 μονάδων είναι αρκετά ισχυρό για να διασπαστεί, επομένως θα χρειαστεί σίγουρα αύξηση του ρυθμού συναλλαγών για να στηριχθεί η όποια προσπάθεια.

Το θετικό είναι ότι ο τραπεζικός κλάδος τον Φεβρουάριο δείχνει να μπορεί να απομακρυνθεί από τα ιστορικά χαμηλά που βρέθηκε τον Ιανουάριο και να κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, αρκετοί ξένοι αναλυτές που έχουν αξιολογήσει τελευταία τον κλάδο κάνουν λόγο για την ανάγκη κεφαλαιακών ενισχύσεων, και όχι ανακεφαλαιοποιήσεων.

Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο μεγάλος φόβος της αγοράς. Δηλαδή ο προσδιορισμός του “τιμήματος” στα κεφάλαια των τραπεζών στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Ο φόβος dilution των υφιστάμενων μετόχων ήταν αυτός που είχε καθηλώσει τον κλάδο σε ιστορικά χαμηλά, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απουσίαζαν.

Βέβαια, τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να διαμορφωθεί ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των NPEs, με την αγορά να αναμένει τις σχετικές αποφάσεις τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και τις ρυθμίσεις των δανείων μέσα στο επόμενο διάστημα. Και όπως επισημαίνει σήμερα το Capital.gr, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που δεν θα αντιστρέψει το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ξεχωρίζει σήμερα καταγράφοντας κέρδη 5,45%, με τις Alpha Bank, Εθνική, Coca Cola, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Motor Oil, Grivalia, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Σαράντης και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημειώνουν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Aegean, Jumbo και Μυτιληναίος, χωρίς όμως καμία να κινείται με πτώση που να ξεπερνά το 0,50%. Χωρίς μεταβολή τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα