Site icon The Indicator

Άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών με κάμψη στις τράπεζες

Με ένα μίνι ράλι από μερίδα των μη τραπεζικών μετοχών το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να ανατρέψει το πρωινό πτωτικό κλίμα και τις αρνητικές διεθνείς επιρροές και να κλείσει με μικρά κέρδη, κόντρα μάλιστα στην τραπεζική πτώση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 607,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 600,12 μονάδων (-0,86%) και 609,00 μον. (+0,60%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 216 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31%, στις 1.600,54 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 960,13 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 423,92 μονάδες.

Μπορεί να είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται αυτές τις ημέρες στην αγορά, όμως σήμερα δόθηκαν πραγματικά μάχες μεταξύ αυτών, ώστε αφενός να μην κινδυνεύσουν εκ νέου οι 600 μονάδες και αφετέρου να μπορέσει η αγορά να συνεχίσει την αντίδραση που διέκοψε στη χθεσινή συνεδρίαση. Βέβαια, οι πωλητές δεν παρέδωσαν τα όπλα, παρά το γεγονός ότι η αγορά κατάφερε να ανακάμψει από το -0,86% και τις 600 μονάδες που βρέθηκε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.

Πάντως, αν και το κλίμα παραμένει αρνητικό, το ΧΑ κατάφερε να αντιδράσει όταν απειλήθηκαν και πάλι οι 600 μονάδες. Οι κινήσεις αυτές, όπως σχολίασαν εγχώριοι αναλυτές, εντάσσονται στην προσπάθεια απομάκρυνσης από το κρίσιμο επίπεδο των 592 μονάδων, όπως έγινε και στις 27 Δεκεμβρίου, όταν και η αγορά κατέγραψε μια διήμερη αντίδραση μετά την “επίσκεψη” στις 597 μονάδες.

Στα αρνητικά, πάντως, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης παραμένει στο κάτω άκρο της συσσώρευσης του τελευταίου τετράμηνου, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική να αντιδράσει και να δει με περισσότερες αξιώσεις τα υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν δεν έχει υπάρξει ένας θετικός καταλύτης που να επισκιάζει το γενικότερο αρνητικό κλίμα.

Ένα κλίμα που διαμορφώνεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης, τα ανοιχτά μέτωπα του τραπεζικού κλάδου, αλλά και τις εντάσεις που υπάρχουν στις διεθνείς αγορές. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να αποφορτίζεται σύντομα, πόσο μάλλον δε όταν το νέο έτος θα έχει τρεις εκλογικές διαδικασίες, με τη μητέρα των μαχών, τις βουλευτικές εκλογές, να κυοφορεί μεγάλες μάχες, με ισχυρή δόση λαϊκισμού και πολιτικού αριβισμού, σε μια πληγωμένη χώρα.

Το παραπάνω πλαίσιο, το οποίο είναι ίδιον της ελληνικής κυρίως πραγματικότητας, ανακόπτει και τις όποιες αποφάσεις ξένων επενδυτών, αφού εάν οι όροι της προεκλογικής διαμάχης είναι σκληροί, τότε το στοιχείο του ρίσκου είναι σημαντικά μεγάλο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές ξένων επενδυτών στο Capital.gr, είναι πολύ δύσκολο να αναλάβει κανείς το ρίσκο της επένδυσης στην ελληνική αγορά εάν αυτή επηρεαστεί από την πολύμηνη εκλογική αβεβαιότητα.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκανε τη διαφορά, κλείνοντας μάλιστα με άνοδο 4,47%, με τον Τιτάνα να ακολουθεί με +3,02%. Κέρδη 2,42% σημείωσε η Βιοχαλκο, ο ΟΠΑΠ έκλεισε στο +2,22%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Motor Oil και Μυτιληναίο.

Χωρίς μεταβολή οι Grivalia και Eurobank, με την τελευταία να είναι η μόνη που κρατάει χαρακτήρα τις τελευταίες μέρες λόγω και του deal. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει και τη μεγαλύτερη απόσταση από τα ιστορικά της χαμηλά που οι υπόλοιπες έχουν απωλέσει (Πειραιώς και Εθνική) ή πλησιάσει (Alpha Bank).

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έχασε 5,06%, ασκώντας σοβαρές πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ άνω του 2% ήταν και η πτώση σε Jumbo, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ Τέρνα. Οι απώλειες σε ΔΕΗ, Εθνική, Λάμδα, Aegean, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, Σαράντης και Alpha Bank.

 

πηγή   capital.gr

Exit mobile version