Άνοδος στις ευρωαγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις νέες ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων και τα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των Πρώτων Υλών να κάνει άλμα, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ υπήρξαν και θετικά νέα σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές πετρελαίου και αερίου, αφότου η BP συμφώνησε να αγοράσει πετρελαιοπηγές και πηγές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ από την BHP Billiton.

Πρωταγωνιστής πάντως αναδείχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων εταιρειών του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, η Carrefour είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 12,01%, αφότου ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η μετοχή της Kerign σημείωσε πτώση 7,72%, αφότου οι πωλήσεις της Gucci ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από τις προβλέψεις.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,40% στις 12.860,06 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,57% στις 5.511,76 μονάδες και ο FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 7.699,00 μονάδες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ρυθμό ανάπτυξης 0,2% εμφάνισε η γαλλική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,3%, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε ετήσια βάση το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης σκαρφάλωσε στο 4,1% το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Πρόκειται για το ισχυρότερο μέγεθος από το γ΄ τρίμηνο του 2014, όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 4,9%.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν δήλωσε στο CNBC ότι μια συμφωνία για τη NAFTA αναμένεται σύντομα. Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη επαναδιαπραγμάτευση των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε έντονα τη συμφωνία εμπορίου.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να εργαστούν από κοινού με την Ε.Ε. προκειμένου να μειώσουν τους δασμούς και να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο, άγνωστο είναι το τι θα γίνει με τους δασμούς στα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα