Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, κόντρα στην πρωτοφανή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, όπου δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρξουν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Χτες, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα αρνήθηκε να διορίσει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι αυτός προτάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και υποστηριζόταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ματταρέλλα σήμερα θα συναντήσει στο προεδρικό μέγαρο τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιθανότατα για να του αναθέσει τον σχηματισμό “κυβέρνησης του προέδρου”, δηλαδή κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα αναλάβει την οργάνωση των νέων εκλογών.

Στο ταμπλό, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,18%, γαλλικός CAC καταγράφει κέρδη 0,46%. Στην περιφέρεια, ανοδικά κατά 0,68% κινείται ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ ο ισπανικός IBEX και ο ελβετικός SMI κερδίζουν 0,45% και 0,63% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι ο Ντι Μάιο δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Σέρτζιο Ματταρέλλα για εσχάτη προδοσία, σε εφαρμογή του άρθρου 90 του Συντάγματος. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου σε κοινή συνεδρίασή τους.

Στην Ασία, οι δείκτες στο ιαπωνικό χρηματιστήριο στο Τόκιο έκλεισαν με μικρά κέρδη, καθώς η νέα υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου βαραίνει στις μετοχές των εταιρειών του τομέα της ενέργειας, αντισταθμίζοντας το κλίμα αισιοδοξίας λόγω της αναθέρμανσης του ενδεχομένου να γίνει τελικά η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας τον Ιούνιο.

Ο βασικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,13% (+30,30 μονάδες) για να κλείσει στις 22.481,09 μονάδες.

Αντιθέτως ο δείκτης Topix υποχώρησε ελαφρά κατά 0,07% (-1,28 μονάδα) για να διαμορφωθεί στις 1.770,42 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές σήμερα θα παραμείνουν κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα