Άνοδος στις ευρωαγορές

Άνοδο κατέγραψαν στην πλειονότητά τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ και να αξιολογούν τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,5%, παρά το ότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν στο “κόκκινο”. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 11.540,79 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι 0,13% στις 5.238,72 μονάδες, ενώ ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,45% στις 7.151,12 μονάδες.

Το επενδυτικό αίσθημα στήριξαν θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.

Πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, που ενισχύθηκε 2%. Πληροφορίες ανέφεραν πως η βρετανική αλυσίδα Marks & Spencer είναι σε συνομιλίες με την Ocado προκειμένου να δημιουργήσει μια πλήρη online διανομής φαγητού. Η Marks & Spencer είδε τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 3,2%, ενώ της Ocado έκανε άλμα σχεδόν 12%.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις γύρω από το Brexit παραμένουν στο προσκήνιο. Μιλώντας στη Βουλή, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ψηφοφορία για την παράταση του άρθρου 50, εάν δεν εγκριθεί προηγουμένως η συμφωνία για την αποχώρηση και εάν οι βουλευτές αποκλείσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε σε τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες: η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, μέχρι τις 12 Μαρτίου, η δεύτερη ψηφοφορία στις 13 Μαρτίου -σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή- στην οποία θα ζητά από τους βουλευτές να εγκρίνουν ή όχι την αποχώρηση χωρίς συμφωνία και η τρίτη ψηφοφορία στις 14 Μαρτίου -εάν οι βουλευτές απορρίψουν την αποχώρηση χωρίς συμφωνία- για το κατά πόσο το κοινοβουλίο επιθυμεί μία σύντομη και περιορισμένης χρονικής διάρκειας παράταση του άρθρου 50. Σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση θα αναζητήσει τους τρόπους για την υλοποίησή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα