Άνοδος στις ευρωαγορές

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Παρασκευή με τους επενδυτές για άλλη μία ημέρα να εστιάζουν στην εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,87%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,43% και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,09%

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,41% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,60%.

Το επενδυτικό κοινό έχει στρέψει το βλέμμα του στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας εν μέσω προσδοκιών για μια θετική εξέλιξη που θα ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Μια κινεζική αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχουν και υφυπουργοί της κυβέρνησης θα φτάσει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για την προετοιμασία των συνομιλιών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Liu He στο τέλος του μήνα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Ο υφυπουργός Εμπορίου Wang Shouwen και ο υφυπουργός Οικονομικών Liao Min θα φτάσουν στις ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο. Στις συνομιλίες αναμένεται να συμμετάσχει και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Yi Gang.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε χτες στο CNBC πως οι δύο χώρες απέχουν πολύ από τη σύναψη μιας συμφωνίας καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα.

Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε χτες ότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε για “καθοδικούς κινδύνους στις προοπτικές για την ανάπτυξη”, λόγω των επίμονων αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικές εξελίξεις, την απειλή του προστατευτισμού, τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το Brexit αλλά και την υψηλή μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Υπάρχουν επίσης πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης που ενισχύουν την αβεβαιότητα, καθώς και ο αντίκτυπος από την επιβράδυνση της Κίνας που επιβαρύνουν το αναπτυξιακό δυναμικό, πρόσθεσε.

Σήμερα, ο Benoit Coeure, ένας από τους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι νωρίς να κρίνει κανείς αν η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της το 2019, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Μιλώντας στο Νταβός, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ δήλωσε στο Bloomberg TV ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη “μας αιφνιδίασε” και οι αξιωματούχοι θα χρειαστούν χρόνο για να δουν πώς θα αντιδράσουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα