Άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων για το Brexit όπου θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί η συμφωνία για το διαζύγιο Λονδίνου – Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται πως απομένουν περίπου 75 ημέρες μέχρι την ημέρα που προβλέπεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης Dax ενισχύεται κατά 1,20%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 επίσης κινείται ανοδικά κατά 1,08% και ο FTSE 100 κερδίζει 0,81%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ιταλικός δείκτης, FTSE MIB, σημειώνει κέρδη 1% και ο ισπανικός, ΙBEX 35, επίσης ενισχύεται κατά 1,01%.

Αν οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου και τα δύο μέρη θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν για τη μελλοντική τους σχέση και το εμπόριο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο που θέλουν να διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί ο χωρισμός έπειτα από 40 χρόνια γάμου.

Αν όμως – και αυτό κατά τους αναλυτές είναι το πιθανότερο – η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε “αχαρτογράφητη περιοχή”, όπως προειδοποίησε και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.

Σχετικά με τη στερλίνα, υπενθυμίζεται πως το βρετανικό νόμισμα έχει χάσει 10% έναντι του δολαρίου από τότε που έφτασε την κορυφή των $1,4335 τον Απρίλιο του 2018 εν μέσω ανησυχιών για την πορεία του Brexit.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα