Άνοδος στις ευρωαγορές

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενώ διατηρείται η αισιοδοξία ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας θα έχουν θετική κατάληξη.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,2% στις 350,76 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,35% στις μονάδες 10.968,21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,4% στις 4.927,12 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 6.903,76 μονάδες μετά την επικράτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη χθεσινή ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,1%, ενώ και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1,1%.

Η ΕΚΤ κλείνει σήμερα και επίσημα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ακολουθώντας με αρκετά χρόνια καθυστέρηση την αμερικανική Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας που έχουν ολοκληρώσει τα αντίστοιχα προγράμματα τους. Πλέον, μόνο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει τις αγορές ομολόγων.

Αρχικά το πρόγραμμα είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει 18 μήνες φτάνοντας το 1 τρισ. ευρώ. Τελικά, κατέληξε να διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια φτάνοντας τα 2,6 τρισ. ευρώ.

Ο τερματισμός του προγράμματος έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, του Brexit και της κόντρας της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα επόμενα χρόνια. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έχει προσπαθήσει πάντως να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι πρόθεση της κεντρικής τράπεζας είναι να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση των τίτλων για παρατεταμένη χρονική περίοδο προκειμένου να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που λήγουν. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης με μεγάλη προσοχή τις δηλώσεις του Ντράγκι όσον αφορά τις προοπτικές των επιτοκίων για τα οποία το Δ.Σ. της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι περιμένει πως θα παραμείνουν “στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019”.

Στο “μέτωπο” των εμπορικών συνομιλιών, το Πεκίνο φέρεται να προετοιμάζεται να χαλαρώσει την οικονομική του πολιτική, δίνοντας μεγαλύτερη πρόσβαση σε ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πρόκειται για ένα νέο οικονομικό σχέδιο το οποία αναμένεται να αντικαταστήσει την πρωτοβουλία “Made in China 2025” η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την WSJ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα