Άνοδος στις ευρωαγορές με φόντο τις εξελίξεις στο Brexit

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στις εξελίξεις στην Βρετανία και στην εμπορική διένεξη Κίνας – ΗΠΑ.

O γερμανικός δείκτης DAX κινείται ανοδικά κατά 0,46%, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,56% και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,42%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,02% και ο ιταλικός κερδίζει 0,26%.

Στο επίκεντρο των επενδυτών το Brexit και η πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι. Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες Τρίτη συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος που απαιτείτο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας. “Ξεπεράστηκε το όριο του 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας που επιδιώκει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής για την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος”, διευκρίνισε ο Μπρέιντι.

Oι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και HΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει πως δεν θα αυξήσει του δασμούς στα κινεζικά προϊόντα μέχρι την τελική συμφωνία. Μάλιστα χτες ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε στο λογαριασμό του στο twitter πως θα ακολουθήσουν μερικές σημαντικές ανακοινώνεις. Ένα πρώτο σημάδι προόδου στις διαπραγματεύσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη είναι η απόφαση του Πεκίνου να εξετάσει τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στο 15% από 40% που είναι σήμερα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις της ημέρας, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αλυσίδας καταστημάτων Zara, Inditex, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο της χρήσης, υψηλότερα κατά 4% σε σχέση με το περασμένο έτος, ενώ διατήρησε τις εκτιμήσεις για το β΄ μισό του έτους. Η μεγαλύτερη εταιρεία ειδών ρουχισμού λιανικής, τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 4%-6% στο β΄ μισό της χρήσης.

Σχέδιο αγοράς ιδίων μετοχών ανακοίνωσε σήμερα η Credit Suisse, ύψους 1,5 δισ. ελβετικών φράγκων (1,51 δισ. δολαρίων) για το 2019, και σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα κατά τουλάχιστον 5%. Με τον τρόπο αυτό η ελβετική τράπεζα επιβεβαιώνει την στρατηγική της καθώς ολοκληρώνει την τριετή αναδιάρθρωση που ξεκίνησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Tidjane Thiam.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα